Tehnopolis
StoryEditor

U Osijeku otvoren Microsoft Innovation Center

20. Prosinac 2013.

U osječkom Poduzetničkom inkubatoru Bios danas je otvoren Microsoft Innovation Center (MIC), treći u Hrvatskoj, nakon varaždinskog i splitskog, otvorenih 2005. i 2010. godine.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković kazao je kako u svijetu postoji 100 ovakvih centara, u 40 zemalja, što je dio nastojanja tvrtke da se kroz spoj tehnologije, obrazovanja i poduzetništva te potpore startup tvrtkama pomogne lokalnoj i regionalnoj zajednici u povećanju konkurentnosti.

Dodao je kako je oko 46 posto IT zajednice u Hrvatskoj oslonjeno na Microsoft tehnologiju, a kroz dva dosadašnja MIC-a Microsoft je do sada investirao više od 13,5 milijuna kuna i izravno pomaže radu više od 250 startup tvrtki, koje su velikoj mjeri izvozno orijentirane.

Uz to, kroz razne aktivnosti u MIC-evima do sada je prošlo više od 2000 studenata, a ukupno je održano više od 500 IT i poslovnih tečajeva kojima je prisustvovalo više od 10.000 polaznika.

Istaknuo je kako je izrada aplikacija biznis koji trenutno na tržištu EU-a godišnje zarađuje više od 10 milijardi dolara i zapošljava više od 800.000 ljudi, i to uglavnom u malim startup tvrtkama.

Voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska Draško Ivanišević ocijenio kako je otvorenje MIC-a logičan nastavak petogodišnje suradnje s gradom Osijekom i osječkim Sveučilištem u brojnim projektima razvoja IT industrije i startup poduzeća, među kojima su Software Startup Academy, akademija za mlade softverske tvrtke, te Mobile App Acceleration Camp, također namijenjen startup tvrtkama.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je kako je ovo logičan nastavak razvoja IT industrije u Osijeku, a vjeruje da će Microsoft biti snažan partner tvrtkama koje se bave proizvodnjom softvera te gradskim institucijama i tvrtkama.

25. travanj 2024 01:59