Tehnopolis
StoryEditor

U Osijeku uvedena NFC tehnologija za plaćanje javnog prijevoza

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Nakon uspješnih višemjesečnih testiranja, Vipnet svojim korisnicima u Osijeku od danas nudi mogućnost upotrebe mobilnog uređaja kao mjesečne prijevozne karte u autobusima i tramvajima.

Vip mPrijevoz usluga plaćanja gradskog prijevoza korištenjem NFC tehnologije, prva je usluga takve vrste u Hrvatskoj te je Vipnet u suradnji s osječkom tvrtkom GPP proveo detaljna testiranja usluge na terenu. U protekla četiri mjeseca uslugu je testiralo 20 Osječana koji su potvrdili da usluga funkcionira bez smetnji te je vrlo jednostavna i praktična za korištenje.

Standardnu „BUTRA“ karticu, koja služi za beskontaktnu naplatu vožnje u sustavu gradskog prijevoznika u gradu Osijeku, korisnici mogu pohraniti na NFC SIM karticu vlastitog mobilnog uređaja te ga koristiti kao elektronsku vrijednosnu ili personaliziranu mjesečnu kartu. Za automatsko plaćanje javnog prijevoza dovoljno je mobilni uređaj približiti kontrolnom uređaju postavljenom unutar vozila.

- NFC tehnologija u sprezi sa SIM karticama i mobilnim uređajima omogućuje razvoj usluga za dijeljenje sadržaja, beskontaktno plaćanje te uporabu mobilnog uređaja kao elektroničke putničke karte ili ulaznice. Za početak korištenja Vip mPrijevoz usluge potrebno je posjetiti Vip centar u Osijeku i svoju postojeću SIM karticu zamijeniti novom koja podržava NFC tehnologiju. Pritom će korisnikova „BUTRA“ kartica biti pohranjena na novu NFC SIM karticu i nakon čega je moguće nesmetano koristiti mobitel kao pokaz u autobusu i tramvaju – kaže Miljenko Graovac, rukovoditelj Upravljanja proizvodima i uređajima u Vipnetu.

Vip mPrijevoz usluga korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova na vlastitim uređajima, na kojima će pomoću posebne Vip mPrijevoz aplikacije moći vidjeti vrijednost karte ili rok isteka mjesečne karte te izvršiti obnovu karte bez posjeta prodajnom mjestu. Plaćanje se obavlja preko Vip pretplatničkog računa, a mogućnost obnove „BUTRA“ karte bilo kad i bilo gdje dodatna je pogodnost koju pruža mobilno plaćanje.

Za korisnike mjesečne “BUTRA” kartice cijena zamjene je 1 kunu, dok je za korisnike vrijednosne “BUTRA” kartice cijena zamjene 20 kuna. Uslugu Vip mPrijevoz za sada mogu koristiti isključivo Vip privatni pretplatnici koji su ujedno i vlasnici pametnih telefona koji podržavaju NFC tehnologiju.

- Iznimno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom s tvrtkama Vipnet, Penta i Oberthur Technologies na ovom projektu. Rezultat te suradnje prvenstveno će obradovati korisnike usluge javnog prijevoza u gradu Osijeku, kojima će po prvi puta biti ponuđena ovakva vrsta usluge. Na taj način GPP nastavlja s već uobičajenom višegodišnjom praksom uvođenja novih tehnologija – izjavio je predsjednik Uprave GPP-a, Alan Brezovac, dipl.ing.

Spomenimo kako će prvih 10 korisnika koji su minimalno 6 mjeseci korisnici mjesečne „BUTRA“ kartice, a jave se u Vip centar u Radićevoj ulici u Osijeku s namjerom da svoju „BUTRA“ karticu prebace na mobilni uređaj dobiti Samsung Galaxy S4 mini potpuno besplatno.

19. travanj 2024 09:38