Tehno
StoryEditor

Umjesto najbržih Google Maps će uskoro nuditi ekološke rute

13. Travanj 2021.
Google Mapsfoto Shutterstock

Google Maps počet će uskoro usmjeravati vozače na rute za koje izračuna da su najprihvatljivije za okoliš, a sve kako bi pokazao predanost borbi protiv klimatskih promjena.

Iz Googlea su istaknuli da će ubuduće isticati rute putovanja koje stvaraju najmanji ugljični otisak te će optimizirati rute na temelju potrošnje goriva, uzimajući u obzir čimbenike poput nagiba ceste i zagušenja prometa.

Ova nova značajka će kroz par mjeseci zaživjeti u SAD-u, a kasnije ove godine može se očekivati i u ostatku svijeta.

Google Maps će sada korisnicima prvo nuditi ekološki prihvatljivu rutu od koje će korisnici moći odustati ako im se čini da su neke alternativne rute znatno brže ili ako ih klimatske promjene ne zabrinjavaju. Također, omogućit će da korisnici uspoređuju procijenjene emisije na svim ponuđenim rutama puta.

- Vidimo da je za gotovo polovicu ruta moguće ponuditi ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim zaostacima – napomenuo je Russell Dicker, direktor Google Mapsa.

Iz krovne organizacije Alphabet objašnjavaju da će koristiti podatke o emisijma na temelju ispitivanja različitih tipova automobila i tipova cesta, a te će podatke crpiti od Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju, američkog Ministarstva energetike (NREL). Pitanje je tko će u drugim državama biti zadužen za te podatke, recimo u Hrvatskoj u kojoj se o klimatskim promjenama ne priča s toliko žara i koja nema laboratorij ili agenciju poput SAD-a i u kojoj vjerojatno ne postoje podaci koja je cesta ili put ekološki prihvatljivija od neke druge.

Također, Google će od lipnja početi upozoravati vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama gdje su neka vozila, čitajte dizelaši, zabranjena što je čest slučaj u centrima velikih europskih gradova.

24. travanj 2024 05:45