Tehnopolis
StoryEditor

Upozorenje iz SAD-a: Ovo je financijski Divlji zapad

12. Kolovoz 2014.

Virtualne valute poput bitcoina pravi su Divlji zapad kada su u pitanju tržišta financijskih proizvoda, upozorio je američki ured za financijsku zaštitu potrošača, izdvojivši posebno rizik velikih tečajnih oscilacija.

"Virtualne valute ne podupiru ni vlade ni središnje banke pa će se potrošači ulaskom na to tržište naći na Divljem zapadu", istaknuo je direktor CFPB-a Richard Cordray u jučerašnjem priopćenju.

 U savjetniku za potrošače iz agencije podsjećaju da je bitcoin ove godine samo u jednom danu izgubio na vrijednosti 80 posto u odnosu na američki dolar, izloživši ulagače ogromnim potencijalnim gubicima.

 Ostali rizici uključuju činjenicu da su internetske odnosno virtualne valute često meta hakera a njihovi su operateri dosada pružali vrlo skromnu pomoć u slučaju gubitka odnosno krađe, upozoravaju u agenciji.

 Najpoznatija virtualna valuta bitcoin ušla je u opticaj 2009. godine da bi se nedavno našla pod lupom regulatora nakon što je burzovni operater sa sjedištem u Tokiju Mt. Gox zatražio zaštitu od vjerovnika zbog gubitka bitcoina procijenjene protuvrijednosti 650 milijuna dolara.

 Za razliku od konvencionalnog novca, bitcoin je kreiran na računalu i ne kontrolira ga niti ga podupire niti jedna vlada. To se sviđa jegovim zagovornicima ali su u međuvremenu učestali zahtjevi za pojačanim nadzorom i smjernicama u pitanjima poput poreznog tretmana u SAD-u.

28. travanj 2024 07:16