Tehnopolis
StoryEditor

Uređaji povezani s internetom donijet će milijarde i poboljšati uvjete života

23. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Broj uređaja koji će ubrzo biti povezani s Internetom, bilo da je riječ o uređajima za naplatu parkinga ili termostatima, bit će enorman, tvrdi Business Insider. Riječ je o trendu imena Internet od Things (IoT ili Internet stvari), a brojke koje se predviđaju su nevjerojatne.

Prema njihovoj procjeni, riječ je o 1,9 milijardi uređaja danas i dodatnih devet milijardi uređaja do 2018. godine, što je više od broja smartphonea, pametnih televizija, tableta, nosive tehnologije i PC-a zajedno.  Taj će trend donijeti bilijune dolara poslovnom svijetu, ali i krajnjim korisnicima.

Mnogi su uređaji i proizvodi već prešli na IoT, uključujući kuhinjske uređaje, osvjetljenje, uređaje za zagrijavanje i slično.

IoT će biti primjenjiv u brojnim granama industrije, ali u nekima će biti od nevjerojatne važnosti. Recimo, umreženo oglašavanje i marketing bit će, zajedno sa pametnim tvornicama i podrškom za rad od kuće, sljedeća velika stvar.

Trend će biti iznimno primjenjiv na sisteme za održavanje prometa, od čega se očekuje prihod od 100 milijardi dolara do 2020. godine.

Zbrinjavanje otpada će također biti niša IoT-a. Recimo, u Cincinnatiju je količina otpada smanjena za čak 17 posto, a stopa recikliranja je porasla za 49 posto korištenjem programa koji monitorira i kažnjava prekomjerno bacanje smeća.

Osim toga, Internet of Things bit će primjenjiv i na energetiku, industrijska postrojenja te pametne sustave za vodu. Primjerice, u gradovima kao što su Doha, São Paulo i Peking, curenja vode su smanjena za 40 do 50 posto ugradnjom senzora na pumpe i ostalu vodnu infrastrukturu.

20. travanj 2024 00:07