Korona i biznis
18. siječanj 2015.

Utječu li društvene mreže i korištenje interneta na razinu stresa?

lider.media
lider.media

Studija predstavljena u četvrtak pokazuje da ‘kronični‘ korisnici interneta i društvenih mreža ne pokazuju veću razinu stresa te da žene koje koriste Twitter, mail i stranice za dijeljenje fotografija čak pokazuju manju razinu stresa od žena koje ih ne koriste.

Studija koju je proveo Pew Research Center pokazala je, međutim, i da društvene mreže kao što je Facebook mogu utjecati na stres zbog veće izloženosti negativnim informacijama, kao što su slučajevi gubitka posla ili smrti.

Podaci pokazuju kako je pretjerana zabrinutost nekih analitičara, kada je riječ o tvrdnjama da mobiteli i internet preuzimaju živote njihovih korisnika te ih izlažu stresu, zapravo pretjerana.

- Među našim podacima nema dokaza da su oni koji u većoj mjeri koriste internet i društvene mreže izloženiji stresu. – komentirao je voditelj istraživanja Keith Hampton.

Istraživanje je pokazalo da su žene pod većim stresom od muškaraca. Naime, na skali stresa kojoj je maksimum 30 bodova, prosječan rezultat za žene je iznosio 10,5, a za muškarce 9,8 bodova. Kad je riječ o muškarcima, ne postoje indikacije koje bi upućivale da su oni koji više koriste mobilne uređaje, društvene medije i internet pod većim stresom. Među ženama, međutim, postoji razlika – razina stresa je za 21 posto manja kod onih žena koje nekoliko puta dnevno koriste Twitter, šalju ili primaju barem 25 mailova dnevno i svakodnevno dijele fotografije na društvenim mrežama.

Kad je riječ o Facebooku, žene koje imaju prosječan broj Facebook prijatelja svjesne su 13 posto više stresnih događaja u životu prijatelja, kao što su razvodi ili smrtni slučajevi. Kod muškaraca je riječ o 8 posto. Istraživanje je pokazalo i da informiranost o stresu drugih ljudi povećava razinu stresa pojedinaca.