Tehnopolis
StoryEditor

Uz ‘prijatelje‘ na Facebooku uskoro i ‘neprijatelji‘

31. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Facebookoljupci se mogu pripremiti na uvođenje novog pojma u svoju svakodnevicu. Naime, kako prenosi Huffington Post, razvijena je nova aplikacija EnemyGraph pomoću koje će korisnici moći odrediti tko im je neprijatelj na društvenoj mreži.

Aplikaciju razvija grupa developera iz Emerging Media programa i Sveučilišta Teksas, a motiv je sociološke prirode. Kako kažu, Facebook nameće neprirodnu pozitivnost, jer nema ništa loše u tome da netko kaže - ne sviđa mi se to/on/ona. S obzirom na to da se ljudi na društvenoj mreži druže i osnivaju grupe koja promiče neke njihove stavove, a često je riječ i o stvarima koje im se ne sviđaju. Primjerice, protivnici su neke političke stranke.

Aplikacija funkcionira na način da iz postojećeg kruga prijatelja određene osobe korisnik označi kao neprijatelje, a isto može učiniti i s ljudima koji nisu na njezinoj listi prijatelja. Uz to, moguće je proglasiti neprijateljima i ljude iz javnog života, kompanije, brendove. Do sada su developeri na Facebook Timelineu kao neprijatelje ponudili Georgea Busha i rasizam, a programeri kažu kako se Justin Bieber i razne inačice njegova imena pokazuju kao najpopularniji neprijatelj.

Također, dodaju kako namjerno neprimjereno koriste riječ ‘neprijatelj‘ baš kao što Facebook zlorabi riječ ‘prijatelj‘. Za sada se Facebook nije oglasio, no developeri kažu kako ih ne bi iznenadila zabrana korištenja te aplikacije s obzirom na to da iako postoji velik broj zahtjeva za ‘dislike‘ gumb (‘ne sviđa mi se‘) ta društvena mreža to već dvije godine ignorira.

25. travanj 2024 10:21