Tehnopolis
StoryEditor

Vipnet i Končar nagrađeni za hibridni sustav baznih stanica

13. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na svečanoj dodjeli nagrada Global Telecom Business Awards 2012. održanoj u Londonu, Vipnet i Končar su u kategoriji Wireless Network Structure Innovation osvojili prestižnu nagradu za projekt implementacije hibridnih baznih stanica.

Inicijativa za hibridni sustav komercijalnog imena KONČAR Hybrid Power Supply bila je Vipnetova, a tehničko rješenje razvijeno je u KONČAR – Institutu za elektrotehniku. Nagrađeni proizvod jedinstven je jer se napaja obnovljivim izvorima energije, a za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar, po prvi puta koristi i gorive članke. Vipnet je bazne stanice o ovakvim rješenjem napajanja postavio u Slavoniji, a planira se postavljanje i u drugim hrvatskim regijama.

Odlika hibridnog sustava bazne stanice je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra. Sustav se sastoji od tri osnovne komponente, svaka od njih je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije. Osnovne komponente su fotonaponsko postrojenje, vjetroagregat i energetski učinkovit kontejner za smještaj akumulatorskih baterija, gorivih članaka sa spremištem vodika i sustava upravljanja izvorima kao i za smještaj telekomunikacijske opreme. Ovaj proizvod u potpunosti je razvijen i proizveden u Hrvatskoj, a plod je dugogodišnjeg istraživačko-razvojnog rada vrhunskih stručnjaka i znanstvenika.

- Hrvatske tvrtke mogu ponuditi izuzetno inovativna i napredna rješenja, a ovaj projekt koji je u potpunosti razvijen i proveden u Hrvatskoj najbolji je dokaz toga. Ova nagrada pokazuje kako napredne ideje i inovacije s lakoćom pronalaze svoje mjesto u zaista jakoj konkurenciji proizvoda namijenjenih telekomunikacijskom tržištu. Nadamo se da će Vipnet postati odskočna daska za svjetski uspjeh ove tehnologije te da će i ostali operateri prepoznati prednost našeg inovativnog rješenja - rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.Od samih početaka poslovanja, Vipnet kao eko-predvodnik u telekom sektoru razvija ekološki prihvatljive sustave napajanja mreže, što se pokazalo korisnim na udaljenim i nepristupačnim lokacijama. Naime, osim ovog hibridnog sustava, Vipnet u svojoj mreži ima 50 odašiljača i 13 baznih stanica koje koriste sunčevu i energiju vjetra za proizvodnju električne energije kojom se napajaju.

Autonomni sustav napajanja baznih stanica još jedan je dokaz da KONČAR, na različitim područjima svog djelovanja, nudi inovativna i napredna rješenja zasnovana na vlastitom razvoju. Time je KONČAR nastavio kontinuirani razvoj suvremenih proizvoda i rješenja, temeljen na iskustvu i znanju vlastitih stručnjaka. Rezultat takvog razvoja je izvoz proizvoda na sve kontinente (godišnje u pedesetak zemalja), vodeći računa o korištenju prirodnih resursa na način da proizvodi i rješenja KONČAR ne narušavaju prirodnu ravnotežu okruženja.- Ova je nagrada kruna višegodišnjeg sustavnog istraživanja obnovljivih izvora električne energije u KONČARU. Kolege iz Vipneta znali su što im treba, a mi kako to napraviti i to na potpuno originalan način. Očekujemo da će ova nagrada odškrinuti vrata novih tržišta te osnažiti povjerenje potencijalnih kupaca. Kako mi u KONČARU razvoj shvaćamo kao kontinuitani proces usko povezan s tržištem, zasigurno ćemo na ovom području započeti i novi razvojni ciklus – rekao je dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave KONČAR – Elektroindustrije.

25. travanj 2024 15:13