Tehnopolis
StoryEditor

Vipnet otvorio podatkovni centar vrijedan milijun eura

17. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Za jednostavnije poslovanje uz kontinuiranu potporu stručnjaka, Vipnet je za poslovne korisnike razvio novu ICT uslugu kolokacije opreme koja nudi maksimalnu sigurnost i zaštitu. Novi Vipnetov podatkovni centar na Žitnjaku u kojem će korisnici moći pohraniti svoju ICT/IT opremu, prostire se na 170 m2, a u njegovo je uređenje uloženo gotovo milijun eura.

Usluga je to prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima koji kolokacijom svoje opreme u Vipnetovu podatkovnom centru, mogu biti potpuno koncentrirani na svoje poslovanje dok Vipnet brine o njihovoj ICT infrastrukturi. Time korisnici izbjegavaju znatna ulaganja u izgradnju, opremanje i održavanje vlastitih server soba i podatkovnih centara. Vipnet pruža različite mogućnosti mrežnog povezivanja kolocirane opreme korisnika s ostalim lokacijama u Hrvatskoj te u 8 zemalja u kojima posluje Telekom Austria Grupa.

Podatkovni centar opremljen je po najvišim standardima te u svakom trenutku nudi sigurnost opreme od vanjskih i unutarnjih nepoželjnih utjecaja. Podatkovni centar 24 sata dnevno, 365 dana u godini fizički osiguravaju stručno osposobljene osobe putem kontrole pristupa centru, videonadzora, vatrodojavnim i vatrozaštitnim sustavom, a kako bi se u svakom trenutku osigurali vrhunski uvjeti, centralni nadzorno-upravljački sustav prati elektromagnetske priključke, stanje opreme te rad agregata i klimatizacijskih jedinica.

To uključuje i neprekidno napajanje električnom energijom, kontrolu temperature i vlage, redundantnu mrežnu povezivost te praćenje i nadzor svih parametara u podatkovnom centru. Podatkovne usluge pružaju se preko dvije nezavisne optičke trase čime je postignuta redundancija. To uključuje stalni pristup Internetu i spajanje na MPLS tj. podatkovni VPN. Time se izbjegavaju neželjene posljedice pohranjivanja ICT opreme u neodgovarajućim uvjetima i osigurava kontinuitet u poslovanju bez prekida uzrokovanih nedostupnošću ICT infrastrukture.

- Vipnet je iskoračio na ICT tržište s Office 365 uslugom, a kolokacija opreme još je jedan korak u učvršćivanju pozicije relevantnog igrača u domaćem ICT-u. Uz vrhunsku kvalitetu, opremljenost i najviše sigurnosne standarde, nudimo i 24 satni nadzor opreme od strane Vipnetovih stručnjaka te time poduzetnicima omogućavamo da se fokusiraju na svoje primarne djelatnosti – izjavio je Adrian Ježina, član Uprave Vipneta.

Podatkovni centar u kojem se nalazi kolokacijska soba smješten je u novoj Vipnetovoj tehnološko poslovnoj zgradi u kampusu na zagrebačkom Žitnjaku. Kolokacijska soba prostire se na 170 m2. Prostor je radi efikasnije klimatizacije podijeljen na tople i hladne zone kroz koje neprestano cirkulira zrak ostvarujući idealne temperaturne uvjete od 18⁰C do 25⁰C i vlažnost zraka u rasponu od 40% do 60% pri čemu je redundancija klimatizacijskog sustava N+1.

Opskrba opreme električnom energijom izvodi se kroz dva neovisna sustava neprekidnog napajanja (UPS) uz 2N redundanciju. UPS sustavi povezani su na Vipnetove trafostanice koje se napajaju preko dva neovisna srednjenaponska ulaza iz javne elektrodistribucijske mreže. U slučaju nestanka električne energije, kontinuitet rada korisničke opreme jamče Vipnetove agregatske stanice s dieselskim agregatima snage sukladne transformatorima koji mogu pod punim opterećenjem autonomno raditi preko 48 sati. Svaki agregat je preko komutacijskog uređaja u paru s pripadajućim transformatorom čime se omogućuje automatski uklop i osiguranje napajanja u slučaju ispada pripadnog transformatora. Postoji i pričuvni agregat koji se može priključiti u bilo kojoj od trafostanica u slučaju kvara.

19. travanj 2024 17:57