20. studeni 2012.

Vipnetu i Končaru nagrada za doprinos zelenom poslovanju

lider.media
lider.media

U Londonu je Vipnetu i Končaru dodijeljena druga po redu svjetska nagrada za doprinos ‘zelenom poslovanju‘. Ovoga puta dobili su World Communication Award 2012., u kategoriji ‘The Green Award‘ za projekt hibridnog autonomnog sustava napajanja baznih stanica komercijalnog imena KONČAR Hybrid Box.

Proglašene su za najbolji ‘zeleni‘ proizvod u konkurenciji brojnih telekom operatera iz svih krajeva svijeta. The Green Award je kategorija nagrada u kojoj se jednom godišnje dodjeljuje priznanje onim telekom tvrtkama u svijetu koje pokazuju znatan napredak u implementaciji ekološki prihvatljivih tehnologija, posluju prema ekološkim načelima te uspješno tijekom cijele godine provode ‘zelene‘ programe kojima je cilj smanjenje emisije ugljičnog dioksida, smanjenje potrošnje energije (u podatkovnim centrima, mrežnoj opremi i na HQ i drugim uredima) te sudjelovanje u recikliranju proizvoda u telekom industriji.

- Oduševljeni smo ovakvim priznanjem, pogotovo jer je osvojeno u konkurenciji najpoznatijih svjetskih telekoma. Veseli i činjenica da je ova međunarodno prepoznata inovacija rezultat suradnje dviju hrvatskih kompanija. Ovo je ujedno i dodatni poticaj za nastavak ulaganja u zeleno poslovanje te za ulaganje u inovacije općenito – rekao je Dean Kosty, rukovoditelj Upravljanja mrežom.

- Nagrada je još jedna potvrda da su održivi razvoj i obnovljivi izvori dio naše budućnosti i brige za ovaj jedini planet kojeg posjedujemo. Sustavan rad i entuzijazam mladih stručnjaka u sprezi s potencijalima KONČAR - Instituta za elektrotehniku rezultirali su proizvodom koji je svijet prepoznao - rekao je Bakir Đonlagić, Upravitelj Odjela za obnovljive izvore u KONČAR – Institutu za elektrotehniku.

KONČAR Hybrid Box za svoj rad energijom se opskrbljuje iz autonomnih sistema koji koriste obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca. Tehničko rješenje razvijeno je u KONČARU, a inicijativu je pokrenuo Vipnet. Odlika hibridnog sustava je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra. Ovakve bazne stanice, iako jedine u Europi, za sada su u upotrebi samo u Slavoniji, a u planu je njihovo postavljenje i u drugim krajevima zemlje.