Tehnopolis
StoryEditor

Virtualna šetnja od sada i hrvatskim ulicama

26. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Google je predstavio hrvatsku verziju ‘street viewa‘. Od danas se možete virtualno prošetati svim većim gradovima i turističkim mjestima, te razgledati kulturne spomenike.

Hrvatska je postala 43. zemlja u svijetu u kojoj postoji street view. Istovremeno s Hrvatskom postale su dostupne karte Čilea i Andore. Iako nisu htjeli otkriti koliko je točno zemlje pokriveno ovim projektom iz Googlea su istaknuli da je više od 50 posto Hrvatske vidljivo. - Ovim projektom profitirat će najviše Hrvatska kao turistička zemlja. Googleove kamere fotografirali su sve gradove veće od 50 tisuća stanovnika, a posebno smo se fokusirali na turistička mjesta da bi ih približili turizmu. Recimo kada je ovaj projekt pušten na Pompejima broj turista porastao je za 25 posto - istaknuo je Joško Mrndže, direktor Googlea Adriatic. 

Ministar turizma Veljko Ostojić pozdravio je uvođenje ove usluge, te još jednom istaknuo da je marketinški plan za sljedeću godinu već donesen.- Sljedeće smo godine za 100 posto povećali budžet za online oglašavanje i svjesni smo da je to budućnost za privlačenje turista u Hrvatsku. Uz pomoć ovog proizvoda nastavit ćemo privlačiti turiste u Hrvatsku - rekao je Ostojić.

Projekt nije gotov već će se nadopunjavati kroz vrijeme. U Googleu su istaknuli da su cijeli projekt isfinancirali sami, a najveći problem u cijelom projektu bio im je dovesti vozila u Hrvatsku. Istaknuli su da su imali dobru suradnju s lokalnom zajednicom oko dozvola, a surađivali su i s agencijom za zaštitu podataka. - Sva lica i registracijske oznake su zamučene, a postoji mogućnost da i sam korisnik zatraži da se na slici zamuti njegova kuća ili auto. Samo treba poslati prijavu i onda će se taj zahtjev razmotriti u centrali. To ne radi kompjuter već se to pregledava osobno - istaknuo je Ulf Spitzer, voditelj projekta za Europu.Sam proces skupljanja slika i obrade je automatiziran, te tu ne postoji ljudski utjecaj. Ova aplikacija funkcionira i na mobitelima s Android sustavom. - Glavni cilj ove aplikacije je da bude korisna i da pomogne ljudima da se snađu u novoj sredini. Mi ćemo je nadopunjavati i cilj je da jednog dana kompletna Hrvatska bude pokrivena - rekla je Sanda Gudelj, inžinjerka zaposlena u Googleovom uredu u Zurichu.

Želite li virtualno prošetati Hrvatskoj kliknite ovdje

24. travanj 2024 14:26