Tehnopolis
StoryEditor

Virtualna stvarnost za mase

23. Svibanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Oculus Rift, najpoznatije sučelje za virtualnu stvarnost, u razvoju je već koju godinu, a tzv. developerski primjerci oduševili su sve koji su isprobali taj ‘headset‘. Ovih dana napokon su otkriveni i detalji finalne inačice za masovno tržište

Oculus Rift tako se počinje prodavati u prvom kvartalu iduće godine, a otkriven je i finalni dizajn koji je daleko odmaknuo od prve demonstracije na E3 sajmu 2012. i na brzinu sklepanog primjerka oblijepljenog selotejpom.

Oculus je danas u vlasništvu Facebooka i vidi se kako je u dizajn uložen velik trud, kao, uostalom, i u sam hardver. Izvana elegantan, u mat crnoj boji, dok se iznutra vrti dualni prikaz (za svako oko) u rezoluciji od 2160x1200 točaka i osvježavanjem od 90 Hz. To je više nego u dosadašnjim primjercima i trebalo bi omogućiti realan prikaz virtualnih 3D svjetova.

No cijena će se morati platiti u obliku snažnog hardvera koji će to sve pogoniti. U Oculusu kažu da je za navedeno potreban grafički procesor tri puta snažniji od onoga koji je kadar glatko vrtjeti prikaz u klasičnoj 1080p rezoluciji. Stoga će za puni doživljaj biti potrebno snažno PC računalo s nVidia grafikom GTX 970 ili AMD 290, 8 GB radne morije i Intelovim procesorom i5-4590 – kao minimumom. Do iduće godine ovo vjerojatno više neće zvučati tako nedostižno, no ostaje još pitanje cijene Oculusa koja ipak nije otkrivena.

07. svibanj 2024 06:26