Tehnopolis
StoryEditor

Vladine agencije NSA i GCHQ su hakirale antivirusne softvere

23. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Dokumenti koje je javnosti ustupio Edward Snowden sugeriraju kako je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), zajedno s britanskom obavještajnom službom (GCHQ), različitim hakerskim tehnikama nadzirala kompanije koje se bave antivirusnim programima.

Te dvije vladine agencije su godinama koristile različite tehnike kako bi špijunirale sigurnosne kompanije. Cilj njihovog programa se sastojao od toga da uvijek budu korak ispred tih kompanija, kako bi mogle nesmetano nadzirati elektronsku komunikaciju.

NSA i GCHQ su se posebno okomile na moskovsku kompaniju Kaspersky Lab, čiji softveri štite više od 400 milijuna računala diljem svijeta.

Ova vrsta cyber špijunaže je postala uobičajena – vladine agencije pokušavaju pronaći slabe točke u sigurnosnim softverima i antivirusnim programima koje, pak pokušavaju otkriti napade od strane vlada. Istovremeno, agencije pokušavaju svoje prakse prikazati legalnima. Tako se u dokumentima koje je Snowden pružio javnosti nalazi i sljedeći zahtjev GHCQ-a:

- Sigurnosni proizvodi poput ruskog antivirusnog programa Kaspersky ometaju GCHQ u iskorištavanju potencijala računalnih mreža. Analiza softvera je od ključne važnosti za prikrivanje naših aktivnosti.

Kaspersky Lab je dao izjavu u kojoj stoji kako je iznimno zabrinjavajuće što vladine organizacije napadaju kompanije kao što je Kaspersky Lab, odnosno softvere čiji je cilj zaštititi korisnike. Kompanija je ranije ovog mjeseca priznala kako je doživjela hakerski napad, ali zasad se čini kako napad dolazi iz Izraela.

01. svibanj 2024 06:12