Tehno
StoryEditor

Wayforward Machine: Pogledajte kako bi internet mogao izgledati u bližoj budućnosti

08. Listopad 2021.
budućnost interneta

Internet Archive, američka je digitalna knjižnica koja promovira 'univerzalni pristup znanju' i omogućuje besplatan javni pristup zbirkama digitaliziranog materijala, uključujući web stranice, aplikacije, igre, glazbu, filmove, razne video zapise kao i milijune knjiga. Ova hvale vrijedna digitalna knjižnica upravo slavi svoj 25 rođendan te su u tu svrhu zavirili u budućnost kako bi predvidjeli kako bi internet mogao izgledati u bližoj budućnosti s obzirom na smijer u kojem se već sda polako krećemo. 

Ova neprofitna organizacija iskoristila je priliku da se suprotstavi regulaciji interneta nudeći mračnu stranu onoga što je pred nama, koju svatko od nas može provjeriti. Naime, na stranici Wayforward Machine moguće je upisati url bilo koje web stranice ili portala nakon čega možete vidjeti buduću verziju portala, tj. kako bi on mogao izgledati u bliskoj nam budućnosti.

Kako se stvari odvijaju, sudeći prema Internet arhivi, slobodan i otvoren pristup znanju na webu mogao bi postati jako ograničen. Stranica Wayforward uključuje vremenski okvir za stvari koje bi mogle krenuti naopako u narednim godinama, počevši od ukidanja zakona koji štiti web stranice i internetske platforme od odgovornosti za stvari koje korisnici objavljuju. Također, pokazuje kako bi se mogao razvijati internet kada se priča o dostupnosti podataka a poseban je naglasak stavljen i na privatnost korisnika interneta. Hoćemo li morati davati svoje biometrijske podatke da bi pristupili podacima na internetu u budućnosti i hoćemo li za svaku sitnicu morati verificirati svoje dokumente kako bi dokazali  identitet i koliko će razni Fact checkeri ograničavati sadržaj tek ostaje da vidimo, ali sudeći po predviđanjima ove digitalne arhive internet bi mogao postati mjesto kontrole, mraka i filtriranih informacija.

20. travanj 2024 14:33