Tehnopolis
StoryEditor

Wikipedija tuži NSA zbog nadzora internetskog prometa

11. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Wikipedija tuži NSA i Ministarstvo pravosuđa SAD-a kako bi se zaustavio masovni nadzor korisnika interneta i Wikipedije.

Tužba se podnosi danas, a tvrdi kako nadzor internetskog prometa u SAD-u, koji vrši NSA, krši prvi amandman Ustava SAD-a, koji štiti slobodu govora i udruživanja, te četvrti amandman, koji zabranjuje proizvoljni (nerazumni) nadzor i pretres. Također, navodi se kako trenutna praksa NSA-a nadilazi ovlasti koje proizlaze iz akta imena Foreign Intelligence Surveillance Act, donesenog 2008. godine.

- Wikipedija je utemeljena na slobodi izražavanja, istraživanja te pravu na pristup informacijama. Kršenjem privatnosti naših korisnika, NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je ključna za ljudski potencijal stvaranja i razumijevanja znanja.‘ - objasnila je Lila Tretikov, izvršna direktorica Wikimedia Foundationa.

Osnivač Wikipedije, Jimmy Wales, je u tekstu za New York Times naveo kako Wikipedija od suda zahtijeva zabranu nadzora internet prometa.

Uz Wikipediju su i druge organizacije, kao što su Human Rights Watch i Amnesty International USA. NSA nije komentirao tužbu.

26. travanj 2024 17:10