Tehnopolis
StoryEditor

Yahoo i Bing pridružuju se Googleu u osiguravanju ‘prava na zaborav‘

03. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Yahoo i Bing pridružili su se Googleu i počeli s provođenjem prakse ‘prava na zaborav‘.

- Bing je od 23. srpnja primio 699 zahtjeva za brisanje rezultata pretrage preko stranice Forget.me. Odgovorili smo na ukupno 79 zahtjeva – objasnili su iz kompanije.

Rezultat je to svibanjske presude Europskog suda koja tvrdi da bi tražilice trebale, na zahtjev pojedinaca, brisati ‘neadekvatne, nebitne ili vremenski nevažeće‘ podatke.

Google je prva kompanija koja je počela primjenjivati odredbe presude te javnosti ponudila obrazac za podnošenje zahtjeva. Kompanija je dosad primila 174 tisuće zahtjeva koji su pristigli sa više od 600 tisuća URL-a, a uklonjeno je 41,4 posto zahtjeva. Sada su se pridružili Bing i Yahoo.

- Započeli smo s procesiranjem zahtjeva u skladu s presudom i u skladu s uputama Agencije za zaštitu osobnih podataka. Naš je cilj dosegnuti zadovoljavajuć balans između individualnih interesa usmjerenih na zaštitu osobnih podataka i javnog interesa. – izjavio je Microsoftov glasnogovornik.

Glasnogovornica Yahooa dala je sličnu izjavu o načinu na koji će se kompanija baviti problemom:

- Pažljivo ćemo ocijeniti svaki zahtjev s ciljem održavanja balansa između individualnih prava i prava javnosti na pristup informacijama. –

Trenutno se zahtjevi provode u Europi na lokalnim inačicama tražilice, ali EU želi da se ista pravila počnu primjenjivati i izvan Europe.

Presuda je izazvala debate. U studenom je britanski ministar kulture Sajid Javid izjavio kako je EU tom presudom uvela cenzuru te sugerirao kako od presude najviše koristi imaju kriminalci i teroristi.

24. travanj 2024 02:53