Tehnopolis
StoryEditor

YouTube uvodi mjesečnu pretplatu za one kojima je dosta reklama

11. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

YouTube planira pokrenuti pretplatničku verziju usluge, na kojoj neće biti reklama.

YouTube je o tome emailom obavijestio i vlasnike kanala na toj video platformi te upozorio kako će, ukoliko se ne odluče na suradnju te vrste, sve njihove video zapise pretvoriti u ‘privatne‘. Ova vijest je uslijedila nakon što je pokrenuta beta verzija usluge za streaming glazbe imena YouTube Music Key, bazirana na pretplati, uz koju će biti dostupan i kanal za djecu, YouTube Kids.

- Uzbuđeni smo zbog ovog pothvata. Korisnicima želimo ponuditi verziju YouTubea bez reklama. Tako ćemo doći do novog izvora prihoda koji nije baziran na oglašavanju. – stoji u mailu.

Nije poznato koliko će korisnici mjesečno morati izdvojiti za pretplatu, a nije poznat niti datum kada će ova usluga biti dostupna. The Verge tvrdi kako je riječ o iznosu od desetak dolara.

YouTube je i ranije eksperimentirao s pretplatama na određena kanale, ali to nije doživjelo veliki odaziv. 2014. je uvedena opcija Fan Funding, koja različitim kanalima omogućava prikupljanje napojnica od zadovoljnih korisnika.

Ostaje, međutim, pitanje koliko će korisnici biti spremni plaćati naknadu za korištenje sadržaja koji je ionako dostupan, samo bez reklama?

25. travanj 2024 09:34