Tehnopolis
StoryEditor

Zagrebački kvart Trnsko će proizvoditi električnu energiju?

02. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Krovovi zgrada u Trnskom su ravni pa su izvrsni za postavljanje solarnih ploča koje bi sunčevu energiju pretvarale u električnu.

Sunčevu energiju kao ekološki, ekonomski, a i socijalno prihvatljivi izvor energije iskorištavaju mnoge zemlje, a uskoro bi se među njima mogao naći i grad Zagreb, piše portal Zagrebancija.com. Naime, Društvo za oblikovanje održivog razvoja i udruge Platforma 9,81 i Živim u Trnskom, pokrenule su krajem prošle godine lokalni projekt ‘Solarno mapiranje Trnskog‘.

- Htjeli smo ispitati koliki su potencijali za korištenje sunčeve energije na području naselja. Trnsko je pogodno za takav projekt jer su krovovi, ukoliko su sanirani i u dobrom stanju, pogodni za postavljanje fotonaponskih ploča zbog malog zasjenjenja i ravnih površina - rekao je Daniel Rodik, voditelj projekta. Udruge su napravile tehničko ispitivanje potencijala i pokazale koliko košta samo postrojenje. Na stranici www.solmaptrnsko.net mogu se vidjeti rezultati projekta koji je priveden kraju prije nekoliko tjedana.

17. travanj 2024 16:39