28. siječanj 2021.

Zahvaljujući oglasima prihodi Facebooka skočili za trećinu

Facebook je izvijestio da su mu prihodi u četvrtom tromjesečju 2020. poskočili za trećinu, potaknuti pojačanim oglašavanjem kompanija koje su putem interneta nastojale kapitalizirali blagdansku sezonu kupovine. U posljednja tri mjeseca pandemijske godine ukupni prihodi Facebooka poskočili su 33,1 posto, na 28,1 milijardu dolara, prema izvješću objavljenom u srijedu.

Neto dobit Facebooka porasla je 52,6 posto, na 11,22 milijarde dolara. Na društvenoj je mreži aktivno bilo 2,8 milijardi korisnika mjesečno, 12 posto više nego u istom razdoblju godine ranije. Facebook glavninu prihoda ostvaruje objavom oglasa, a rezultat u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju potvrđuje ispravnost odluke o širenju na područje elektronske trgovine preko Instagram Shoppinga i Facebook Marketplacea.

Te dvije sastavnice Instagrama i Facebooka oslanjaju se na trend kupovine putem društvenih mreža, koja se prošle godine intenzivirala budući da su se aktivnosti na otvorenom smanjile zbog ograničenja povezanih s pandemijom covida 19.

Kompanija je lansirala mnoštvo novih proizvoda za elektronsku trgovinu, poput Facebook Paya i Facebook Shopsa, koji omogućuju kupnju putem aplikacija, uključujući Instagram i WhatsApp, napominje Reuters.