Tehno
StoryEditor

Zakazao važan europski satelit za praćenje prirodnih katastrofa

23. Siječanj 2022.

Sentinel-1B, jedan od dva moćna satelita iz europskoga svemirskog programa 'Kopernik', koji promatra Zemlju kako bi pomogao u razumijevanju onoga što se događa u okolišu, pa i, konkretno, upozoravao na prirodne katastrofe poput poplava i požara, a i sigurnosne probleme, recimo, na granicama, prestao je Europskoj svemirskoj agenciji slati dragocjene podatke još lani 23. prosinca.

Taj važni satelit, koji su 'europske oči uprte u Zemlju', kako 'Kopernik' još nazivaju, lansiran je 2016. i trebao je raditi najmanje sedam godina. Pokušaji da se riješi problem do danas nisu uspjeli pa novu štetu naslućuju i istraživači i poduzetnici koji su se oslanjali na pouzdane i precizne podatke koji su u stvarnom vremenu stizali i s tog 'oka' na Zemlju. Ne ukloni li se problem, odnosno bude li i dalje radio samo jedan satelit iz dvojca Sentinel-1, veliki dijelovi svijeta ostat će nepokriveni.

Postoje, doduše, komercijalni sateliti koji bi mogli dobaviti neke podatke, ali uz visoku cijenu. Emmanuel Pajot, glavni tajnik Europske udruge tvrtki za daljinsko istraživanje, kako prenosi portal Politico, rekao je da bi gubitak tog satelita bio velik udarac za tvrtke koje isporučuju aplikacije za čiji je uspjeh ključno vrijeme. Podaci o prijetnjama mogli bi stizati tek svakih dvanaest dana umjesto dosadašnjih šest.

19. travanj 2024 09:09