24. studeni 2014.

Zašto se banke boje Bitcoina?

lider.media
lider.media

Bitcoin nagovještava novo doba, doba koje će biti znatno drugačije od trenutnog. Promjene su dobra stvar, pogotovo ako će obuhvatiti i bankarski sustav, sustav poslovnih modela koji nas svako malo iznevjeri i koji je nepromijenjen cijeli jedan milenij. Paradoksalno, neke banke se boje Bitcoina jer ih tjera na promjene i inovacije.

Bitcoin je, prema definiciji Hrvatskog Bitcoin Portala, digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički. Nije printan i nitko ga ne kontrolira. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računala u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme. Svaka transakcija je zabilježena i vidljiva svima.

Bitcoin je kriptovaluta – ona je decentralizirana, sigurna, transparentna i odvija se preko interneta. Kriptovalute postoje već pet godina. Koristeći matematiku, one omogućavaju instantan prijenos novca bez gotovo ikakvih troškova i bez posredništva. Upravo je u tome leži problem za banke – Bitcoin ne zahtijeva posredništvo.

Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) je prošlog tjedna najavila nova ‘uputstva‘ za virtualne burze i platforme za plaćanja. Ideja jest staviti takve kompanije pod neku vrstu regulative u skladu s američkim zakonima. Ideja možda i jest dobronamjerna, ali je kontradiktorna i bazirana na krivim pretpostavkama.

U knjizi ‘ The Architecture of Market‘ iz 2001. godine, Neil Fligstein objašnjava kako je krivo promatrati tržišta kao nešto što se stvara samo od sebe ili kao nešto što su stvorili pojedinci, institucije ili strukture. Tržišta su tvorevina zajednica koje imaju zajednički cilj, a na životu ih održavaju oni koji ih koriste.

Bitcoin, s druge strane, ne pruža novo tržište, već tržište tržišta, odnosno platformu za nova tržišta. Osporavati takav potencijal bilo bi jednako opovrgavanju globalizacije. Zbog toga bi se banke morale početi baviti kripto tehnologijama i poslovnim modelima koji leže na tome. Štoviše, trebale bi se udružiti kako bi smanjile rizike i stvorile osnovu koja će podržavati inovacije koje će se neminovno dogoditi u sljedećih deset godine, na ovaj ili onaj način.

Dakle, koji je najveći strah banaka? Jednostavno, Bitcoin će stvarati nove pobjednike i nove gubitnike, decentralizirat će bankarske usluge i stvarati mikro tržišta, a posrednici će izgubiti na važnosti. Bankama je ta ideja zastrašujuća. Svima drugima je zapravo oslobađajuća.

Naravno da moraju postojati regulative. Tržišta su nestabilna bez pravila. Međutim, zemlje koje previše reguliraju nešto što je još u povojima sigurno su na gubitku. Nekoliko zemalja je to već učinilo, sa SAD-om na čelu. A to je neizmjerna šteta.