Tehnopolis
StoryEditor

Zašto trgovački lanci u SAD-u blokiraju Apple Pay?

27. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Kompanije Rite Aid Pharmacy i CVS Pharmacy ovog su vikenda blokirale Apple Pay.

Apple Pay novi je ‘digitalni novčanik‘ koji korisnicima omogućava da kupuju koristeći Appleove uređaje koji koriste NFC tehnologiju (near field communication).

Zašto, dakle, neki od najvećih trgovačkih lanaca u SAD-u blokiraju Apple Pay? Najvjerojatnije objašnjenje jest ono da su se udružili u konzorcij nazvan Merchant Customer Exchange (MCX), koji razvija sustav koji je direktna konkurencija Apple Payu, a zove se CurrentC.Konzorcij MCX razvija CurrentC još od 2012. godine, a Rite Aid Pharmacy i CVS Pharmacy dio su tog konzorcija.

CurrentC trgovcima omogućava da prate potrošačke navike korisnika, zbog čega im je onda lakše targetirati kupce programima lojalnosti. Apple Pay, pak, sve podatke o potrošačkim navikama i transakcijama drži u tajnosti, odnosno tretira ih kao privatne informacije, zbog čega je trgovcima teško pratiti ‘povijest‘ kupnji.

CurrentC neće koristiti NFC tehnologiju, već će kupci skenirati QR kod kako bi izvršili plaćanje. Neki od trgovačkih lanaca koji čine MCX konzorcij su Walmart, Target, Kmart, Best Buy, Gap, Sam’s Club, Lowe’s, Bed Bath & Beyond te Sears. Prema procjenama, čak 110 tisuća trgovačkih lanaca diljem SAD-a prihvatit će CurrentC.

Nekolicina kupaca Rite Aida i CVS-a izjavila je kako su još prošlog tjedna mogli plaćati Apple Pay sustavom. To je zato što su te kompanije prije nekoliko godina omogućile korištenje NFC tehnologije tijekom plaćanja kako bi podržale Google Wallet i druge platforme za plaćanje. Apple Pay je, dakle, neslužbeno bio u primjeni sve dok ga dvije kompanije nisu blokirale tijekom ovog vikenda.

CurrentC moguće je skinuti s Appleovog App Storea, ali u opisu piše da funkcionira uz pozivnicu.

25. travanj 2024 11:18