Tehnopolis
StoryEditor

Želite li biti rudar u svemiru?

28. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Industrijalizacija svemira samo što nije počela. Novi milijarderi među kojima su, primjerice, osnivač Googlea Larry Page, bivši menadžer NASA-ine misije na Mars Eric Anderson, holivudski redatelj James Cameron te rani svemirski turist i osnivač fonda X-Prize Rick Tumlison već su osnovali ‘svemirsko-rudarske‘ kompanije uvjereni da se u eksploataciji ruda izvan Zemlje krije neprocjenjiva zarada.

Novi broj Tehnopolisa, Liderova mjesečnika o inovacijama, tehnologiji i znanosti vinuo se zato put asteroida i planeta Sunčeva sustava ne bi li pomogao onima koji bi karijeru razvijali u svemiru. Dok se čeka skorašnji razvoj prvog izvanzemaljskog gospodarstva, Tehnopolis se vratio i u prošlost istraživanja svemira pa nudi legendu o putu na Mjesec. Dokudrama, filmska priča ‘Houston, We Have a Problem!‘ slovenskog redatelja Žige Virca pripovijeda o tome kako je mala balkanska zemlja početkom 60-ih godina 20. stoljeća imala svemirski program koji je prodala SAD-u za dvije i pol milijarde dolara i tako omogućila Neilu Armstrongu šetnju po prirodnom satelitu Zemlje. Nedavno se preselila i u američke medije. Taknula je u kultne državnike Johna Fitzgeralda Kennedyja i Josipa Broza Tita pa jednostavno provocira globalnu zajednicu. U visine bi pak uskoro mogli odlepršati i automobili. Vozači bi trebali samo puhnuti pa poletjeti i voziti svoje automobile na jastucima magnetizma uspiju li pokušaji fizičara i automobilske industrije da iskoriste zakone levitacije i uzdignu vozila iznad prekrcanih cesta. Ipak, unatoč brojnim pričama koje vise u zraku, Tehnopolis stoji čvrsto na Zemlji pa objašnjava eksploziju e-medicine. Tržište mobilnog zdravstva, naime, jedno je od onih koja najbrže rastu i očekuje se da će do 2016. dosegnuti vrijednost od 27 milijardi dolara. Gotovo nema tehnološke kompanije na svijetu koja mu se nije okrenula što je posve dobar povod i za predstavljanje hrvatskih, a i globalnih ‘telemedicinskih‘ dostignuća.

U budućnosti će sveprisutni biti i roboti. Objašnjava to prof. dr. sc. Tamim Asfour, jedan od najpoznatijih svjetskih robotičara koji će sudjelovati na konferenciji Microsoft 13 WinDays Business koja se u u organizaciji Microsofta, kojemu je Lider programski partner, održava od 22. do 26. travnja 2013. u Umagu. Tumači kako će roboti pomoći ljudima, ali neće ih zamijeniti. I nikad neće osjećati ljubav. Osjećaje na stranu, novi broj Tehnopolisa koji je na tržištu uz Lider od 29. ožujka (28. ožujka u Zagrebu), zapravo je prilično borben. Ako hoćete, čak je i ratoboran. Pripovijeda, među ostalim, i kako plazma udara. Napadački potencijal oružja utemeljenoga na četvrtome agregatnom stanju razvija se, naime, punom parom. Ubojit je i pogled kroz optički ciljnik stvoren u suradnji tvrtke HS-Produkt i Zavoda za laserska i atomska istraživanja Instituta Ruđer Bošković. Predstavljamo zato i tu dosad neviđenu inovaciju na jurišnim puškama nastalu zahvaljujući sjajnoj suradnji znanosti i gospodarstva. Praktičan kakav i je, Tehnopolis piše i o trendi zamjeni za kruškolike žarulje sa žarnom niti, opasnim trovačima i njihovim pratiteljima, a i o novcu na obzoru. Preciznije, bavi se europskom platformom ‘Horizon 2020‘ kojom je za financiranje znanosti i inovativnosti predviđeno 80 milijardi eura. Do kraja 2013. oko 350 hrvatskih organizacija moglo bi iskazati zanimanje za sudjelovanje u tom programu. Uz to, nakon Velikog tjedna nadahnjujuće bi mogla poslužiti i priča o definiranju trbušnih mišića. Sve zbog zdravlja i napretka, dakako.

06. svibanj 2024 07:39