Tehnopolis
StoryEditor

Zlonamjerni softveri skočili 483 posto

13. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Napadi opasnog zlonamjernog softvera i reklamnog softvera koji prikuplja informacije usmjereni na korisnike Googleova Androida povećali su se za 483 posto.

Naime, s 30.000 u 6. mjesecu porasli su na gotovo 175.000 u 9. mjesecu, prema posljednjem sigurnosnom izvješću za treće tromjesečje 2012. koje je objavio Trend Micro. I dok je Appleov relativno strog pristup procjeni aplikacija prije nego što im dopusti objavu u App Storeu minimizirao sigurnosni rizik, Googleova je otvorena platforma postala rasadnik zlonamjernih aktivnosti.Lažne verzije legitimnih aplikacija za Android najčešća su vrsta zlonamjernog softvera za Android. Mnoge su dizajnirane da kradu informacije i u potpunosti preuzmu smartphone ili uzrokuju ogromne račune upućujući pozive na skupe telefonske brojeve.

Trend Micro primijetio je i porast aplikacija s „agresivnim reklamnim softverom“ koje prikupljaju osobne informacije, više nego što je to korisnik dopustio te ih dalje dijele putem legitimnih mrežnih oglasa. Iako je većina takvog softvera dizajnirana da prikuplja korisničke podatke, postoji fina linija između prikupljanja podataka radi oglašavanja i narušavanja nečije privatnosti. Zajednica razvojnih programera odgovara za transparentnost u pogledu količine podataka koji se prikupljaju u aplikacijskim bibliotekama oglašavačkih mreža.

-Ne iznenađuje tako velik porast zlonamjernog softvera za mobilne uređaje-, kaže Raimund Genes, CTO u Trend Microu. -Android je dominantna platforma za smartphone s iznimno uspješnom pričom. Digitalno podzemlje čita statističke podatke i analitička izvješća i shvatili su kako zaraditi novac sa zlonamjernim softverom za mobilne uređaje. Za razliku od računala, prikupljanje podataka s vašeg telefona otkriva i vašu lokaciju, telefonske brojeve koje ste pozivali i još štošta – a sve se to može prodati.-Činjenica da se samo 20 posto korisnika uređaja s Androidom služi sigurnosnim aplikacijama također ne pomaže. Korisnici moraju razumjeti dozvole koje aplikacije traže prije nego što im to odobre i nenamjerno podijele osjetljive podatke.Rik Ferguson, direktor istraživanja sigurnosti i komunikacije u tvrtki Trend Micro dodaje: 

-Ovolika razina kriminala ne sluti na dobro za budućnost i za internet općenito jer izgledno je da će Android biti operacijski sustav na mnoštvu povezanih uređaja koji se tek pojavljuju na obzoru. Aktivan i trajan interes zločinaca za platformu Android stvarnost je i tako će se i nastaviti u doglednoj budućnosti dok se ne dogode neke temeljne i neophodne promjene u infrastrukturi i dok ponovno ne svladamo neke važne sigurnosne lekcije na razini operacijskog sustava.-

26. travanj 2024 11:08