Tehnopolis
StoryEditor

Zuckerberg će sa sedam kompanija osigurati internet za pet milijardi ljudi

21. Kolovoz 2013.

Glavni izvršni direktor korporacije Facebook Mark Zuckerberg angažirao je Samsung Electronics, Qualcomm i još četiri kompanije za projekt dovođenja interneta u dijelove svijeta gdje je trenutno nedostupan.

Projekt pod nazivom Internet.org bit će pokrenut danas a usredotočit će se na osiguranje pristupa internetu za pet milijardi ljudi kojima on do sada nije bila dostupan, naveo je Zuckerberg.

-Cilj projekta Internet.org jest osiguranje pristupa Internetu za dvije trećine svjetske populacije koja još nije ‘umrežena‘ kao i pružanje jednakih mogućnosti preostaloj trećini kojoj je Internet već dostupan- dodao je.

Ostali sudionici u projektu su Ericsson, MediaTek Inc, Nokia, i Opera Software ASA.

Partnerske kompanije razvijat će jeftinije, kvalitetnije pametne telefone i proširiti pristup internetu u zajednicama u kojima je on trenutno slabo dostupan, objavio je Facebook.

Google je u lipnju priopćio da je pokrenuo malu mrežu balona nad južnom Zemljinom polutkom u sklopu eksperimenta za koji se nada da će osigurati pouzdaniji internetski pristup za najudaljenije dijelove svijeta. Baloni u sklopu pilot-programa ‘Project Loon‘ lansirani su prema novozelandskom Južnom Otoku. Pokreće ih solarna i energija vjetra a kreću se na visini od 20 kilometara, objavio je Google.

20. travanj 2024 05:20