Tehnopolis
StoryEditor

Zuckerberg dovodi besplatan internet u Kolumbiju

16. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Facebookov CEO Mark Zuckerberg je u srijedu Kolumbiji predstavio besplatnu internet aplikaciju, u sklopu projekta kojemu je cilj omogućiti pristup internetu tržištima u razvoju.

Kolumbija je prva takva zemlja u Latinskoj Americi i četvrta u svijetu kojoj će biti predstavljena nova aplikacija Internet.org, u partnerstvu s lokalnim provajderom mobilnih uređaja Tigo. Konačni cilj je aplikaciju progurati globalno, tvrdi Zuckerberg.

Mobilna aplikacija usmjerena je na stanovništvo niskih prihoda te na one u ruralnim područjima, a nudi razne opcije putem Androida – pristup Wikipediji, stranicama s vremenskom prognozom, stranicama s oglasima za posao, zdravstvenim informacijama i Facebooku. Sve to će biti potpuno besplatno. Aplikacija je već predstavljena u nekim afričkim zemljama, uključujući Zambiju.

- Naš je cilj aplikaciju Internet.org učiniti dostupnom diljem svijeta i tako pomoći onima koji nemaju pristup internetu. Za godinu dana će, nadamo se, brojne zemlje prepoznati prednosti ovog programa. – objašnjava Zuckerberg.

Na pitanje kada će se okrenuti Kini, odgovorio je kako je to potpuno drugačija priča. Nije otkrio niti koja je zemlja sljedeća na listi. Odbio je komentirati navode o potencijalnom ulaganju u kinesku kompaniju Xiaomi, kao i o susretu s meksičkim milijarderom Carlosom Slimom. Jedino što je otkrio jest da će se sljedeće predstavljanje Internet.org aplikacije odviti u sljedećih pola godine.

Facebook je u protekle četiri godine sklopio partnerstva s više od 150 wireless provajdera kako bi ponudio jeftin ili potpuno besplatan pristup toj društvenoj mreži diljem svijeta. Ovo je prvi put da su osim Facebooka ponuđene i neke dodatne usluge.

Kompanija se nada da će Internet.org biti od pomoći za četiri milijarde ljudi diljem svijeta koji nemaju pristup internetu, od čega velik dio živi u Indiji i Africi. Inicijativa će također povećati broj korisnika Facebooka do neslućenih razmjera.

19. travanj 2024 15:02