Preporučeno
StoryEditor

Alen Kovač: Pad Hrvatske na listi Doing Business 2017. ne čudi obzirom na neprovođenje reformi

26. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Pad Hrvatske na listi Doing Business 2017. s 39. na 43. mjesto nije iznenađenje, s obzirom da političke okolnosti nisu omogućile provođenje reformi, a nova Vlada treba raditi na tome da Hrvatska postane privlačnija investitorima, kazao je u srijedu Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci. Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke, objavljenom u utorak, o regulativi poslovanja zauzela 43. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta, dok je godinu dana prije bila na 39. mjestu.

- Nema velikog iznenađenja u rangiranju, s obzirom na političke okolnosti koje nisu omogućile provođenje ozbijnijih reformi, a koje su nužne za značajnije pozitivne pomake na ljestvici, kaže Kovač.

Novo izvješće ‘Doing Business‘ obuhvaća, među ostalim, razdoblje vlade Tihomira Oreškovića, koja je u lipnju pala zbog političkih nesuglasica između HDZ-a i Mosta. Ovoga je tjedna s radom započela nova Vlada premijera Andreja Plenkovića.

- Nova Vlada treba u idućem razdoblju intenzivno raditi kako bi Hrvatska postala privlačnija investitorima i bolje se pozicionirala na ljestivi ‘Doing Business‘, kaže Kovač.

Najveće pogoršanje Hrvatska je, prema izvješću Svjetske banke, zabilježila u kategoriji pokretanja poslovanja i plaćanja poreza, dok napredak za dva mjesta bilježi u kategoriji zaštite manjinskih dioničara. U kategoriji prekogranične trgovine, kao i lani, zabilježila je maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

- U kategorijama izvješća nije bilo većih pomaka Hrvatske. Dobro stojimo, primjerice, po pitanju vanjske trgovine, napredovali smo po pitanju zaštite dioničara. No, treba raditi na efikasnosti cjelokupnog javnog sustava i stabilnosti institucionalnog i pravnog okvira, jer je to investitorima važno kako bi mogli kvalitetnije planirati svoje projekte u srednjem i dužem razdoblju, kaže Kovač.

Izvješće pokazuje da je poboljšanje zabilježeno i u rješavanju insolventnosti, kao i po izvršavanju ugovora. S druge strane, Hrvatska je za nekoliko mjesta pala na listi po dostupnosti kredita, po dostupnosti električne energije i po uknjižbi imovine. Najslabiji plasman Hrvatska je zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 128. mjesto.

- Mislim da je ukupno 43. mjesto na listi ‘Doing Business‘ realno, a treba staviti fokus na to da se Hrvatska pomiče u pozitivnom smjeru na toj ljestivici, jer je dobar dio zemalja s kojima se želimo uspoređivati na ljestvici plasiran ispred nas, zaključuje Kovač.

Na najnovijoj listi ‘Doing Business‘ od zemalja u okruženju plasirane bolje su od Hrvatske, među ostalim, Makedonija (na 10. mjestu), Poljska (24.), Češka (27.), Slovenija (30.), Slovačka (33.), Rumunjska (36.), Bugarska (39.) i Mađarska (41.).

25. travanj 2024 02:36