Preporučeno
StoryEditor

Alojzije Šestan: Amerikanci bi htjeli da proizvodnju kaciga preselimo k njima, ali ja to ne želim

08. Prosinac 2016.

Antibalističke borbene kacige iz tvornice Šestan-Busch u Prelogu čuvaju glave vojnika i policajaca u čak 70-ak zemalja na svim kontinentima. Tvrtka koja izvozi 98 posto sveukupne proizvodnje pronašla je način kako se boriti sa stranom, mnogo jačom konkurencijom – kvalitetom i razvojem prema svim NATO-ovim standardima, u koji ulaže sav svoj profit. Nastala je udruživanjem s tvrtkom Busch iz Njemačke i ta sinergija funkcionira već 22 godine. U toj se zemlji proizvodi oprema za proizvodnju kaciga, a u Prelogu se kacige izrađuju. Njihovi najveći kupci su arapske i europske zemlje, a dosad su sveukupno prodali oko dva milijuna kaciga, priča Alojz Šestan, vlasnik i direktor kompanije.

• Radili ste i kacige za Amerikance, ali za privatnu vojsku. Postoji li šansa da se probijete i u američku vojsku? – Postoji šansa, ali za to je preduvjet da kompletnu proizvodnju preselimo u SAD. Ali, predamo li svoju kacigu s desetak svojih patenata jednom tolikom tržištu, razvoj novih, tehnološki naprednih rješenja u Prelogu doći će u pitanje, a to ne želim.

• Kakva je danas kaciga Šestan-Busch? - To je napredan proizvod u koji smo, kako sam i rekao, implementirali desetak svojih patenata zbog čega je danas otporna na gotovo sve jače traume. Metak je vrlo teško može probiti i stvoriti deformaciju. Zbog toga bi Amerikanci i htjeli da preselimo proizvodnju k njima. Razgovaramo s nekoliko kompanija koje bi nas rado vidjele na američkoj adresi, ali zasad želimo ostati ovdje u Prelogu i iz Hrvatske opskrbljivati zemlje s kojima već sad radimo, pogotovo arapske, koje su naši najveći naručitelji. Upravo smo u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate isporučili više od 150.000 kaciga, a s njima upravo dogovaramo i mogućnost osnivanja tvrtke s nekim od domicilnih partnera na Arapskom poluotoku u kojoj bi se provodili remont ili montaža.

• Imate li mnogo takvih ponuda iz inozemstva? – Da, previše. Cilj nam je tamo osnovati samo tvrtku za remont s obzirom na to da smo isporučili 300.000 kaciga za zemlje Perzijskog zaljeva. O tome pregovaramo i u drugim zemljama, primjerice takav bismo servisni centar uskoro mogli osnovati i u Kazahstanu, koji bi bio svojevrstan hub za bivše republike Sovjetskog Saveza, a u pregovorima smo i s jednom od zemalja Južne Amerike, jer radimo dosta i za Kolumbiju i Čile, a tu priliku možemo zahvaliti našoj veleposlanici Nives Malenici u Čileu, koja je spojila hrvatsko ministarstvo obrane i naše proizvođače s južnoameričkim institucijama.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Lidera.

20. travanj 2024 01:06