Preporučeno
StoryEditor

Anja Quiring: Lakše je biti poduzetnica nego radnica

01. Prosinac 2016.

Ivona Juka se cijelu profesionalnu karijeru borila sa sustavom. Time su joj izvrsne kritike i 9 milijuna kuna koje je zaradio njen debitantski igrani film ’Ti mene nosiš’ još slađe. – Film je sada na Netflixu, i prvi je hrvatski film na toj platformi uz bok skupim američkim blockbusterima. Kada im kažemo za koju cifru smo snimili film ostanu u čudu - ispričala je redateljica Krešimiru Macanu na Liderovoj konferenciji ’Žene u biznisu’.

Redateljica i scenaristica završila je i scenarij o hrvatskim gay ratnicima u paklu domovinskog rata, no ističe kako je ta komponenta tek maleni dio priče. – Sredstva nisam prikupila. Puno ljudi u Hrvatskoj ne želi da snimim novi film. No, trenutno se jedna velika holivudska producentska kuća raspituje za suradnju. Volim Hrvatsku, hrvatski jezik je moje oruđe, ali privlači me entuzijazam i odvažnost koja je prisutna u Sjedinjenim Američkim Državama – izjavila je Ivona Juka.

- Ne mislim da Hrvatska zaostaje u svjetskim trendovima, ali možda ima mjesta za pomake što se tiče našeg mentaliteta, u smislu da se treba na svim razinama društva prihvatiti da žena može imati uspješnu karijeru, a da muškarac može pomoći u kući, izjavila je, pak, Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta tijekom razgovora jedan na jedan s Gordanom Gelenčer.

"Od ideja do neovisnosti-desetljeće u retrovizoru"

Na panelu radnog naziva ’Od ideja do neovisnosti-desetljeće u retrovizoru’ sudjelovale su Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke, Đurđica Orepić, treća na svijetu od ukupno 3.876 žena koje su završile utrke Ironman u kategoriji 50-54 godina, Iva Balaban, osnivačica i direktorica Journal.hr, Jasminka Herceg, ambasadorica ekskluzivnog make-up brenda Carita, Sanja Popović direktorica SAP-a u Hrvatskoj, Anđelka Strajher, predsjednica Uprave Megatrend poslovnih rješenja, Anja Quiring, regionalna  direktorica njemačke krovne organizacije gospodarskih udruženja koje okuplja njemačko gospodarstvo aktivno u zemljama istočne i jugoistočne Europe, te ’blaženi među ženama’ Bruno Šimleša,  autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Quiring je izjavila kako je mnogo teže kao žena biti radnica, nego poduzetnica, Jakupec je pohvalila  poslovni ustroj Podravke i direktora Mršića, gdje su svi ravnopravni, a žene se uvijek ugodno osjećaju. Ni Sanja Popović, jedina žena na čelu tvrtke iz top 5 globalnih IT tvrtki koje posluju u Hrvatskoj nije u svojoj tvrtki osjetila ikakvu diskriminaciju zato što je žena.  Šimleša je istaknuo kao nažalost žene imaju manje samopouzdanja od muškaraca, premda za to nema razloga. ’Dok se u društvu vjeruje da je odgoj djeteta prvenstveno ženski posao, one će uvijek biti diskriminirane’, dodao je pisac.

- Do 47 godine nikad se nisam bavila sportom. Moj uspjeh poruka je ženama da kada uđu tridesete ili četrdeset godine ne odustaju od rada na sebi i svojih snova. Ja sam samo htjela testirati snagu ’obične’ žene – rekla je Orepić.

20. travanj 2024 02:54