16. kolovoz 2016.

Audi predstavio automobile koji komuniciraju sa semaforima

lider.media
lider.media

Njemački proizvođač automobila Audi (VW) javlja da će na američkom tržištu u 2017. godini ponuditi Q7 i A4 modele koji mogu komunicirati s prometnom infrastrukturom, što će biti prva komercijalna upotreba "V-to-I" (eng. vehicle-to-infrastructure) tehnologije.

Proizvođači paralelno razvijaju tehnologiju koja vozilima omogućuje međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka (V-to-V; engl. vehicle to vehicle), što bi trebalo smanjiti broj nesreća i umanjiti gužve.

- Ovo je naš proboj u V-to-I, rekao je Pom Malhotra, glavni menadžer Audijeve divizije za umrežena vozila. - Ovo nije dizajnirano kao sigurnosna značajka, već značajka koja omogućuje udobnost i pogodnost.

Audijev sustav će vozačima prikazati odbrojavanje do zelenog ili crvenog svjetla, a Malhotra kaže da takva pogodnost uklanja dobar dio tjeskobe povezana s čekanjem u prometu. Odbrojavanje prestaje nekoliko sekundi prije nego što se upali zeleno svjetlo, kako bi vozači bili prisiljeni odmaknuti pogled i provjeriti situaciju na raskrižju. Sustav će vozače upozoravati i na dolazak crvenog svjetla dok su u vožnji, omogućivši pravodobno kočenje.

Reuters piše da V-to-I tehnologiju iskušavaju različiti proizvođači automobila diljem svijeta. Ona bi u budućnosti mogla biti povezana s navigacijskim sustavima ili regulirati pokretanje i zaustavljanje motora u gradskom prometu. Vozila bi mogla ponuditi i procjenu brzine potrebne da se kroz promet probija usklađeno s paljenjem i gašenjem semafora, u maniri "zelenog vala".