Preporučeno
StoryEditor

Austrijski kancelar: Bečki štandovi s kobasicama plaćaju veće poreze od Amazona ili Starbucksa

05. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Multinacionalne korporacije poput Amazona i Starbucksa u Austriji plaćaju manje poreze od štandova za prodaju kobasica, izjavio je u intervjuu za Der Standard lider austrijskih socijaldemokrata i aktualni austrijski kancelar Christian Kern.

Selektivni pristup omogućio je Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto - povjerenica EK za tržišno natjecanje Marghrete Vestager.

- Svaki bečki kafić, svaki štand s kobasicama plaća veće poreze u Austriji od multinacionalnih korporacija - rekao je pohvalivši nedavnu, rekordnu kaznu od 13 milijardi eura izrečenu Appleu zbog nepoštivanja pravila o tržišnom natjecanju, odnosno korištenja nezakonitih poreznih povlastica i državnih subvencija u Irskoj.

EK zahtijeva da Apple vrati Irskoj 13 milijardi dolara poreznih povlastica

- To se odnosi na Starbucks, Amazon i druge kompanije - dodao je.

"Manjak solidarnosti"

Kancelar se osvrnuo i na tehnološke titane Facebook i Google, za koje je naveo da imaju značajne prihode u Austriji, procijenjene na više od 100 milijuna eura, i relativno malen broj zaposlenih - njih ‘‘dvanaestak" za Google i "navodno još manje" za Facebook.

- Oni masivno usisavaju obujam od marketinga iz ekonomije ali ne plaćaju korporativne poreze niti pristojbe na reklamiranje u Austriji - rekao je i sugerirao da bi veći porezi od multinacionalnih korporacija mogli osigurati veće subvencije za tiskane medije.

Kern je u razgovoru kritizirao članice EU s niskim poreznim režimima čija je svrha privlačenje multinacionalnih korporacija.

- Ono što ovdje rade Irska, Nizozemska, Luxembourg ili Malta je manjak solidarnosti prema ostatku europske ekonomije.

23. travanj 2024 18:42