Preporučeno
StoryEditor

Banke platile 321 milijardi dolara kazni od globalne financijske krize

03. Ožujak 2017.

Banke širom svijeta platile su oko 321 milijardu dolara kazni od globalne financijske krize 2007-2008. godine, od kada su regulatori pojačali nadzor, a kazne se odnose na nedopuštena ponašanja poput pranja novca, tržišnih manipulacija pa sve do financiranja terorizma, objavila je konzultantska kuća Boston Consulting Group (BCG).

Na banke iz Sjeverne Amerike otpalo je blizu 63 posto ukupnog iznosa kazni, ili oko 204 milijarde dolara u razdoblju 2009 - 2016., navodi BCG u svojoj sedmoj godišnjoj studiji o bankovnoj industriji objavljenoj u četvrtak.

Dok su američki regulatori bili učinkovitiji u izricanjima kazni i otkrivanju prijevara banaka, njihove kolege u Europi i Aziji vjerojatno će pojačati tempo, stoji u izvješću bostonske konzultantske kuće.

Broj pojedinačnih regulatornih promjena koje banke moraju slijediti na globalnoj razini više su se nego utrostručile od 2011. godine, s prosjekom od 200 revizija po danu, navodi se u izvješću.

>>>Podaci Svjetske banke: Hrvatska deveta na popisu zemalja koje su najgore za pokretanje vlastite tvrtke

Banke su samo u 2016. platile 42 milijarde dolara kazni, što je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci.

Taj iznos bi se u idućim godinama mogao povećati, kada europski i azijski regulatori uhvate korak s agresivnijim i efikasnijim kolegama iz SAD-a, smatra BCG.

Nastupilo je razdoblje sve većih regulatornih zahtjeva, i tako će i ostati, kažu iz BCG-a, unatoč najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da će olabaviti regulacije u bankarskom sektoru, koje su bile pooštrene nakon bankrota investicijske banke Lehman Brothers kako se ne bi ponovila globalna financijska kriza.

Skoro deset godina od početka financijske krize, bankovna industrija se još nije u potpunosti oporavila od pretrpljenih gubitaka, stoji u studiji BCG-a.

Dok su financijske institucije postigle takozvanu ekonomsku dobit od 159 milijardi eura u 2015. godini, što je povećanje petu godinu zaredom, industrija ostaje oko 9 milijardi eura u ‘crvenom‘ na kumulativnoj osnovi od 2009 do 2015. godine, pokazuju podaci BCG-a. BCG je izračunao ekonomsku dobit uzimajući operativne rezultate banaka, a odbijajući od njih iznos troška kapitala.

18. travanj 2024 12:02