Preporučeno
StoryEditor

Barbara Cerinski: Na trendove u naplati utjecat će rezultati izbora

07. Rujan 2016.

Naplata potraživanja u Hrvatskoj zabilježila je poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu. Zašto je to tako pitali smo Barbaru Cerinski, generalnu direktoricu EOS Matrixa, koja je u utorak na okruglom stolu Naplata potraživanja: Je li najgore prošlo? Kako sustići najbolje predstavila rezultate istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj.

- Usudila bih se reći da smo kroz višegodišnju krizu, odnosno poteškoće u gospodarstvu doživjeli proces naplate potraživanja kao jednu od ključnih stavki koje ubrzavaju cjelokupni proces u privredi. Gospodarstvenici su više pažnje počeli posvećivati naplati i tu se u dobroj mjeri vide pozitivni pomaci u smislu broja procjene boniteta kupaca, odnosno klijenata s kojima surađujemo. Utjecalo je i to što se poduzeća prilagođavaju tako da u svoju organizaciju uključuju odjele koji se bave naplatom. Postoji cijeli niz mjera koje su se dogodile na strani vjerovnika u cilju da osiguraju što bolje rezultate u naplati i poduzeća su se počela aktivno na svakodnevnoj razini o njoj brinuti, objasnila je pozitivan trend u ovom području naša sugovornica Barbara Cerinski.

Tijekom panela primijetili smo suzdržanost gospođe Cerinski pri odgovaranju na pitanje je li najgore prošlo. Zamolili smo je da objasni zašto oklijeva ponuditi potvrdan odgovor.

- Ne možemo znati je li najgore prošlo. Svašta se može još dogoditi. Na primjer, u programu nekih stranaka najavljeno je osnivanje „loše banke“ i spominje se europska praksa takve prirode što po mojim saznanjima nije najtočnije. Sve „loše banke“ preuzimale su korporativna potraživanja ostalih banaka i poduzeća, a ne građana. To se radilo u prvom redu zbog olakšavanja poslovanja banaka, a ne u cilju pomaganja gospodarstvu i građanima. Ako se ostvari takva ideja, to može vrlo negativno utjecati na postojeće rezultate. Zato danas nitko ne može reći da će biti bolje ili lošije.

Budući da je u anketa koju je EOS proveo jedno od pitanja bilo smatraju li ispitanici da će se u iduće dvije godine navike plaćanja promijeniti, zanimalo nas je kakve trendove u navikama plaćanja u tom periodu očekuje naša sugovornica.

- Ne postoji jednoznačan odgovor što nam predstoji. Rasplet okolnosti u kojima jesmo, što uključuje rezultate izbora, utjecat će na trendove u budućnosti jer mnogo ovisi o tome tko će voditi financijsku politiku u Hrvatskoj. Kad se okolnosti ne bi dramatično mijenjale, postoje dobre indicije da će se pozitivan trend zadržati.

Mjere koje se mogu poduzeti za daljnja poboljšanja u području naplate potraživanja su političke i obuhvaćaju smanjenje nezaposlenosti i financijsku edukaciju u privatnom sektoru te veću dostupnost informacija i jeftiniji kapital koji doprinosi akceleraciji tržišta za gospodarstvenike. Sve ovo nadilazi prazna obećanja građanima, naglasila je generalna direktorica tvrtke za upravljanje potraživanjima EOS Matrix dodavši kako je osobito raduje što se prema njihovoj djelatnosti razvilo pozitivno mišljenje, osobito stoga što proces naplate i prodaja potraživanja nisu bili toliko zastupljeni među hrvatskim poslovnim subjektima u vrijeme kada je njihova tvrtka započela s radom.

23. travanj 2024 12:50