21. listopad 2016.

BAT bi preuzeo ostatak američke duhanske tvrtke Reynolds za 47 milijardi dolara

Ato Markin
Ato Markin

British American Tobacco PLC objavio je u petak ponudu od 47 milijardi dolara za kupnju preostalog dijela duhanske kompanije Reynolds American Inc.. BAT, vlasnik TDR-a, koji već posjeduje 42.2 posto druge najveće američke duhanske kompanije koja je osnovana 2004. godine, ponudio je 56,5 dolara po dionici, piše WSJ. Od tog iznosa, 24,13 dolara BAT bi platio u gotovini, a preostali iznos od 24,13 dolara u dionicama.

Izvršni direktor BAT-a Nicandto Durante izjavio je da bi tim poslom stvorili američkog tržišnog lidera i najveću svjetsku duhansku kompaniju s izlistanim dionicama po neto prometu i operativnom profitu.

Postigne li se dogovor, vrijednost Reynolds American Inc., kojoj je na čelu Susan Cameron, porast će na 81,3 milijarde dolara. Reynolds American Inc. posjeduje duhanske tvrtke R. J. Reynolds i Santa Fe Natural, te tvrtke American Snuff (bivši Conwood) i  Niconovum AB.

BAT je u petak objavio i da je dobro poslovao u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, ostvarivši rast prihoda od prodaje cigareta za 8,1 posto na godišnjoj razini, a njegovim najvećim brandovima - Dunhill, Lucky Strike, Pall Mall i Rothmans - prodaja je porasla 9,8 posto. Riječ je o jednoj od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.