Korona i biznis
07. prosinac 2016.

BAT: Iz tvornice u Kanfanaru izvoz na 19 tržišta, Njemačka postaje najveće tržište

British American Tobacco (BAT) zadovoljan je rezultatima ostvarenima u prvih godinu dana poslovanja nakon preuzimanja TDR-a, iz njihove tvornice u Kanfanaru izvozi se na 19 tržišta, a od iduće godine će za tu tvornicu Njemačka biti glavno izvozno tržište.

Prvu godinu od preuzimanja Tvornice duhana Rovinj (TDR) obilježio je rast udjela na sva tri tržišta na kojima BAT Adria posluje (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija), a drugu godinu obilježit će rast izvoza u zemlje zapadne Europe, posebno Njemačku, koja postaje glavno izvozno tržište tvornice u Kanfanaru, istaknuli su u srijedu iz BAT-a.

BAT uspješno integrirao TDR u svoj globalni sustav

Napominju kako je u proteklih godinu dana BAT uspješno integrirao TDR u svoj globalni sustav, a tržišni udjel TDR-a u Hrvatskoj popeo se na 54,8 posto.

Od dolaska u Hrvatsku i investicije veće od 500 milijuna eura za kupnju TDR-a, BAT je nastavio s ulaganjima - ove je godine investirano 19 milijuna eura, a za iduće razdoblje planira se ulaganje dodatnih 30 milijuna eura u tvornicu u Kanfanaru.

Tvornica u Kanfanaru proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta, od čega se čak 60 posto izvozi na strana tržišta.

"BAT je kao najveći investitor u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina iznimno zadovoljan dosadašnjim rezultatima poslovanja u Hrvatskoj, jer iz mjeseca u mjesec ostvarujemo rast tržišnog udjela. Počeli smo izvoziti na nova strana tržišta, od Grčke i Bugarske, preko Njemačke, Nizozemske i Švicarske do Češke, Španjolske i Poljske. Nakon zatvaranja BAT-ove tvornice u Njemačkoj, dio tamošnjih proizvodnih količina preseljen je u Kanfanar pa će nam od iduće godine Njemačka postati najveće izvozno tržište kanfanarske tvornice", rekao je predsjednik Uprave BAT Adria Ram Addanki.

Veliki problem ilegalne trgovine duhanskim proizvodima

Upozorio je i na veliki problem ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u Hrvatskoj.

Naime, između 23 i 25 posto potrošača u Hrvatskoj kupuje cigarete u pograničnoj prodaji ili na nelegalnom tržištu. Posebno zabrinjava nelegalna prodaja rezanog duhana, koja Hrvatsku svrstava u sam vrh negativne ljestvice europskih zemalja. Državni proračun zbog toga gubi od 1 do 1,5 milijardi kuna godišnje, procjenjuju u BAT-u.

"Borba za smanjenje ilegalnog tržišta važna je i za potrošače i za proizvođače i za državu. Zbog toga pozivamo državnu upravu da udružimo snage i zajedno se borimo protiv ilegalnog tržišta, čijem rastu pogoduje i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Od velike je važnosti da vlade precizno definiraju kalendar rasta trošarina, jer će to značajno utjecati na smanjenje crnog tržišta", istaknuo je Addanki.

Inače, početkom prosinca na snagu je stupila nova Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, koju je Vlada donijela na sjednici 24. studenoga. Tom su uredbom utvrđene više trošarine na duhanske proizvode od do tada važećih, a temeljem njih je maloprodajna cijena većine cigareta zadnjih dana porasla za oko jednu kunu po kutiji.