Preporučeno
StoryEditor

Biovega i dm u utrci za prvo mjesto najboljih u prodaji organskih prozvoda

02. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

S 43 posto udjela na tržištu trgovine Bio&Bio drže prvo mjesto najboljih u prodaji organske hrane. Odmah za petama im je dm, koji drži 31 posto tržišta, a potom Konzum s 15 posto. Prema najavama, u DM-u iduće poslovne godine namjeravaju povećati asortiman roba takozvanih organskih proizvoda, koji, osim hrane, podrazumijeva i kozmetiku proizvedenu "u skladu s prirodom". Obje tvrtke, kada opisuju ciljane skupine kupaca, ističu kako je riječ o ljudima koji nastoje živjeti zdravo, što podrazumijeva preferiranje ekološki proizvedene hrane. Ono što je zajedničko svima jest da su im najbolji kupci upravo stanovici urbanih sredina, Zagreba, Splita, Rijeke gdje bilježe najbolje rezultate kada je prodaja bio hrane u pitanju. Tvrtka Biovega vlasnica je 17 trgovina Bio&Bio, a surađuju i s Konzumom. - Udio hrane povećava se svake godine što navodi na zaključak da kupci sve više proširuju svoju potrošačku košaricu od proizvoda za primarnu prehranu do proizvoda poput slatkiša i začina. Najbolji rezultat postiže bio&bio robna marka koja u recentnim istraživanjima tržišta broji za najčešće kupljenu robnu marku ekoproizvoda. U porastu je potražnja i za ekološkim voćem i povrćem, kaže specijalistica za makreting Biovege,  Sanja Bosančić.

EKOZONA je brand ekoloških proizvoda u ekskluzivnoj distribuciji Konzuma i bio&bio trgovina. Bio&Bio gotovo je specijaliziran za prodaju mahunarki, sjemenki, žitarica i tjestenina, a činjenica da se na policama ove trgovine nalazi preko 1.000 hrvatskih eko proizvoda, jasno ukazuje usmjerenost na lokalne proizvođače "zdrave" hrane. Taj potencijal prepoznaju i u DM-u kojima količine, najčešća izlika za odustajanje plasmana robe domaćih eko proizvođača, nije problem. U DM-u domaći se ekološki proizvodi, pristigli s OPG-ova u trgovine, prodaju do isteka zaliha.

- U asortimanu dm ima više od 350 proizvoda vlastite ekološke robne marke dmBio, a kupcima nudimo i domaće proizvode malih obiteljskih gospodarstava u Hrvatskoj. Iako je marka dmBio u prodaji tek godinu i pol, kupci su je već prepoznali kao kvalitetnu i vrijednu njihove pažnje. Istraživanje Ipsosa iz listopada 2016. pokazalo je da je dm druga najpoznatija trgovina bio hrane te druga najčešća i preferirana prodavaonica bio hrane, kaže Đurđica Sedlić iz dm-ove službe za marketing i odnose s javnošću.

Među najprodavanijim proizvodima u dm-u su napici od žitarica – zobi, pira, riže i soje, snackovi od riže i kukuruza te müsli. Tu su i tjestenine i žitarice poput prosa, kus-kusa, bulgura i kvinoje koje su odličan prilog jelima. Baš kao i u dm-u, tako i u Bio&Bio, onima koji žive prema principu, "ono si što jedeš", ove trgovine izvor su namirnica koje, do sada, nisu bile uobičajene na hrvatskim policama. Primjerice, u Bio&Bio kupac će pronaći tradicionalne japanske proizvode, a u dm-u sušene su goji bobice sasvim normalna stvar. Shodno trendovima u prehrani, interesu uglavnom obrazovanom kupcu, stanovniku urbane sredine koji razumije dugoročnu vrijednost zdrave i diverzificirane prehrane, dubini džepa i svim ostalim parametrima koji utječu upravo na prodaju ove vrste hrane (i kozmetike), promet i zarada rastu. - Porast prometa u 2016. ostvarujemo zbog ekspanzije broja prodajnih mjesta ostvarene u zadnjem kvartalu prošle godine koji je donio 10% rasta. Planovi su unaprjeđenje usluge kupcima u on-line prisutnosti te unaprjeđenje usluge i asortimana u trgovinama, kaže Bosančić.

Slični su pokazatelji i u DM-u, pa je vodstvo te tvrtke u Hrvatskoj među ciljeve za iduću poslovnu godinu, u 97 milijuna kuna investicija uračunalo i širenje asortimana dmBio proizvoda. S tim u vezi, dm-ove trgovine od sada nude i zdravi kutak pa se sada u dm-u može i jesti.

- U segmentu dmBio bilježimo rast prometa od 500 posto, pa već iduće godine na police stavljamo minimalno 100 novih proizvoda, rekla je voditeljica ljudskih resursa, nabave i prodaje dm-a Gordana Picek.

- Njemački institut za istraživanje u eko poljoprivredi i organskom tržištu FIBL 2014. godine procijenio je vrijednost HR tržišta eko proizvoda na 99,3 milijuna eura kada je Biovega zauzimala oko 7,5% tržišta organskih proizvoda u Hrvatskoj, ističe Biovegina Bosančić.

Utrka za prvo mjesto u prodaji bio prehrane, dakle, već se odavno zahuktala i ono najbolje, upravo u segmentu koji podupire koncepte društveno orgovornog poslovanja, promiče zdravlje i daje prolaz do kupca hrvatskim OPG-ovima koji su egzistencija brojim obiteljima hrvatskog, od GMO-a, slobodnog sela.

11. travanj 2024 19:57