Preporučeno
StoryEditor

BMW, Mercedes i Audi dijelit će podatke o vožnji u stvarnom vremenu

27. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Projekt tvrtke Here koju su nedavno od Nokie za 2,8 milijardi eura kupili njemački prozvođači automobila BMW, Audi i Mercedes, trebao bi drastično promijeniti način na koji se vozimo, objavljeno je u poonedjeljak na Paris Motor Showu. Naime, tim projektom prikupljali bi se podaci s ceste pomoću senzora ugrađenih u automobile. Ti podaci dijelili bi se s ostalim vozačima u stvarnom vremenu što bi pomoglo boljem razumijevanju stanja na cesti, piše Forbes.

Namjera je da sustav preko prednje kamere, koja bi snimala cestu, olakša vozačima muke oko pronalaska mjesta za parkiranje, dojavi postoji li nekakvo ograničenje na cesti ili prometna nesreća. Također, senzori bi omogućili da saznamo gdje se nalazi drugo vozilo (u odnosu na nas), kojom brzinom ide, kakvo je vrijeme na tom dijelu ceste pa čak i detektirati naglo kočenje.

Do polovice 2017. godine, sustav će se nalaziti samo u automobilima marke Mercedes, BMW i Audi, no kompanija planira sustav prenijeti i na druge marke automobila. Dovođenje novih proizvođača pomoglo bi da sustav bude još bolji i sofisticiraniji.

Iako usluge ovakve Open Location platforme mogu biti vrlo praktične i olakšati svakodnevnu vožnju, takvo dijeljenje podataka sigurno ima veliki utjecaj na privatnost. Zaštita privatnosti jedan je od najvećih problema ovog sustava, te iz tvrtke poručuju kako su poduzeli sve korake da bi korisnici ostali anonimni.

Autor: Martin Orešić

19. travanj 2024 20:50