21. ožujak 2017.

‘Brakić interijeri‘ investicijom od četiri milijuna kuna izgradili novo proizvodno-upravno sjedište

Investicijom od četiri milijuna kuna karlovački je obrt "Brakić interijeri" u vlasništvu Ive Brakića izgradio svoje novo proizvodno-upravno sjedište u Poduzetničkoj zoni Logorište na periferiji Karlovca. Od toga je, kaže Ivo Brakić, udio vlastite akumulacije oko 2,5 milijuna kuna, dok je ostatak od 1,5 milijuna kuna bankovni kredit. Ivo Brakić osnovao je obrt specijaliziran za suhu gradnju, što se ponajviše odnosi na gradnju pregradnih zidova i oblaganje gipsanim pločama, montažu spuštenih stropova, te ličilačke radove zajedno s partnerom 2003. godine, a danas ima 32 stalno zaposlena radnika, među kojima je i četvero dipl. inženjera građevinarstva.

Proizvodni naglasak u novom pogonu bit će na proizvodnji revizijskih otvora namijenjenih prvenstveno u sustavima suhe gradnje u interijerima, a s obzirom na prirodu posla, glavnina poslovanja Brakić interijera odvija se na lokacijama ugovorenima s investitorima naručiteljima, a to su s godinama postali veliki i složeni objekti koji zahtijevaju i ozbiljne i pouzdane izvođače radova.

Među značajnijim referencama Brakić ističe 2016. godine obavljen 10 milijuna kuna vrijedan posao uređenja interijera u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, dva milijuna kuna vrijedan posao u Domu za starije i nemoćne u Glini. Trenutačno mu je personal zauzet poslovima na gradilištima u jednoj školi u Splitu na ugovorenom poslu vrijednom dva milijuna kuna, na uređenju zvučne apsorpcije u jednoj crkvi u Zagrebu, a upravo ulazi i u 25 milijuna kuna vrijedan posao na rekonstrukciji stare i gradnji nove bolnice u Puli.

Uza sve to, Brakić ima ugovoren posao i u budućem 16-katnom hotelu MORH-a na Črnomercu u Zagrebu, kao i u upravnoj zgradi tvrtke Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u Matuljima. Uz to, u završnoj su fazi neki relativno manji poslovi na adaptaciji hotela "Varaždin" u Selcu, te u hali tvornice kontejnera i reklamne opreme Euromodul u Rijeci.

Uz takvu dinamiku Brakić interijeri imaju i ugovorenu suradnju s kooperantima, tako da zajedno sa svojim stalnozaposlenim radnicima na raspolaganju ima 90-ak školovanih radnika. Brakić, kao i sve više građevinara upozorava na stalnu prijetnju nedostatka kvalificiranih radnika za obavljanje poslova na najvišoj razini kvalitete. U tom kontekstu Brakić ističe i uzornu suradnju s karlovačkom Mješovito industrijsko-obrtničkom školom iz koje je već zaposlio završene montere sa smjera suhe gradnje, i ističe da je čak 12 njegovih stalno zaposlenih mlađe od 25 godina, ali s već solidnim radnim iskustvom.

Za razliku od MIOŠ-a, Brakić nema lijepe riječi za odnos s područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a za suradnju s lokalnom Obrtničkom komorom kaže da je svih godina otkako je on obrtnik jednosmjerna, što se konkretno odnosi na obvezu plaćanja komorske članarine, dok je na tržišnoj vjetrometini prepušten samom sebi. S obzirom na postignuća, možda i bolje.