Preporučeno
StoryEditor

Britanija izlazi iz EU, funta prema dolaru pala čak 10 posto!

24. Lipanj 2016.

Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića.

Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju.

Prema trenutačnim neslužbenim rezultatima vode pristaše izlaska iz EU-a s 51,8%. To su rezultati nakon prebrojavanja glasova s oko 71,9% središta u zemlji.

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je u petak da počinje "sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo". Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom, izjavio je ped pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

Na europskim bi burzama cijene dionica u petak mogle potonuti između 6 i 7,5 posto, pokazuju terminski indeksi, dok su azijska tržišta već pod pritiskom odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije.

Kada se danas otvore europske burze, britanski FTSE, njemački DAX i francuski CAC indeks mogli bi pasti između 6 i 7,5 posto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Analitičari američke Morgan Stanley banke procjenjuju da je moguć pad europskih dionica između 15 i 20 posto, nakon što su rezultati referenduma pokazali da su zagovornici izlaska Britanije iz EU pobijedili s 52 posto glasova.

"Bit će to ružno jutro. Ovaj ishod referenduma mnoge je ulagače uhvatio na krivoj nozi, kraj rasprave", kaže Mike Ellingsen, analitičar u tvrtki U.S. Global Investors.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači ‘igrali‘ na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da će njezin izlazak izazvati poremećaje na financijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalnog gospodarstva.

Na azijskim su burzama cijene dionica već oštro pale, pa je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu gotovo 8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,2 i 4,5 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu gotovo 5 posto.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji rekordni pad tečaja funte prema dolaru za više od 10 posto. Pritom je cijena funte zaronila na 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U šest sati tečaj funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerojatno, a izlazak Britanije iz Unije dovest će do egzistencijalne krize za Europu", kaže Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Ulagači se užurbano povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Stoga je jutros snažno porastao japanski jen, pa je tečaj dolara potonuo na 101,54 jena, a u jednom je trenutku, po prvi puta od 2013. godine, zaronio i ispod 100 jena. Pad dolara prema jenu za 4 posto u jednom danu nije zabilježen još od 1998. godine.

U odnosu na funtu, jen je, pak, poskupio 13 posto, što je natjeralo japanske dužnosnike na upozorenje da su pretjerane oscilacije tečajeva nepoželjne.

23. travanj 2024 06:11