Preporučeno
StoryEditor

Burilović: Hrvatska ukrajinskim poduzetnicima nudi ‘vrata u Europu‘

21. Studeni 2016.

Nakon što se na neformalnom druženju sastao sa delegacijom hrvatskih gospodarstvenika čiji je dolazak organizirala Hrvatska gospodarska komora, premijer Andrej Plenković, danas je sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Grojsmanom otvorio i Ukrajinsko-hrvatski poslovni forum u Kijevu. Hrvatski premijer u posjet Ukrajini došao je s ciljem unaprjeđenja bilateralnih odnosa i jačanja gospodarskih veza za što, sugeriraju podaci, postoji velik potencijal. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Ukrajine iznosi tek 50-ak milijuna dolara, stoga ne čudi velik interes s hrvatske strane koju je u Kijevu predstavljalo 60-ak tvrtki prevođenih predsjednikom HGK Lukom Burilovićem.  Dočekalo ih je stotinjak ukrajinskih kolega koji predstavljaju širok presjek ukrajinskog gospodarstva, od turizma, preko znanstvenih institucija, odvjetničkih ureda i kompanija za istraživanje tržišta, do farmaceutske i kemijske industrije.

U pozdravnom govoru okupljenima, Burilović je izrazio zadovoljstvo ovako velikim interesom za Forum, podsjetio na tradicionalno dobre odnose dvaju zemalja kao i da neke hrvatske kompanije posluju već dugi niz godina na ovom tržištu gdje su stekle ugled pouzdanih partnera. Ipak, razina suradnje nije na zadovoljavajućoj razini, zaključio je. Kao područja moguće suradnje istaknuo je energetiku, graditeljstvo, turizam, prehrambenu industriju, tekstil i bankarstvo. S druge strane, Hrvatska može ukrajinskim poduzetnicima, rekao je, poslužiti kao vrata tržišta Europske unije od preko 500 milijuna ljudi. ‘Ono što želim naglasiti je da Hrvatska, kao jedina zemlja koja je u isto vrijeme europska, podunavska, panonska i mediteranska, predstavlja vrata u središnju i istočnu Europu, a time i olakšan ulaz europskim i svjetskim tržištima, odnosno tržištu sa više od 500 milijuna ljudi‘, rekao je Burilović.

Ukrajina zainteresirana za LNG terminal

Po završetku sastanka s Grojsmanom, pak, premijer je rekao kako se Hrvatska zalaže za što hitnije ukidanje viznog režima ukrajinskim građanima, s obzirom da je ta država ispunila sve uvjete za to. Jednako tako, Hrvatska će se založiti za nalaženje rješenja kojim bi se omogućilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom da je sporazum odbačen na referendumu u Nizozemskoj. Njegov kolega rekao je da su dvojica premijera razgovarali o suradnji u području energetike. ‘Zadovoljno smo da Hrvatska radi na izgradnji LNG terminala i mi bismo bili vrlo zainteresirani da sudjelujemo u tom projektu jer bi na taj način mogli osigurati energetsku neovisnost naše države‘, izjavio je i dodao kako je Ukrajini iskustvo mirne reintegracije iznimno važno u trenutnoj situaciji.

Otvaranje tržišta od 45 milijuna ljudi

Dan ranije, premijer je družeći se s hrvatskim gospodarstvenicima objasnio da je došao sa željom otvaranja tržišta od 45 milijuna ljudi, ali i kako bi, pored jačanja suradnje na raznim područjima, ponudio pomoć pri mirnoj reintegraciji područja Luhanska i Donjecka, u čemu Hrvatska ima vrlo korisno iskustvo, kao i pomoć u približavanju Ukrajine Europskoj uniji. U svrhu realizacije tih planova osnovana je nedavno na sjednici Vlade u Vukovaru i posebna radna skupina. Prvi posjet jednog hrvatskog premijera Ukrajini dogovoren je još u rujnu, a datum posjeta, pojasnio je premijer,  nije slučajan. Riječ je, naime, o trećoj obljetnici Euromajdana, prosvjeda na kojem su se Ukrajinci izjasnili za proeuropski put. Posjet premijera dao je i konkretne rezultate, potpisani su sporazumi o suradnji u području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica, protokol o izmjenama i dopunama ugovora o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima te dodatni protokol ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja.

Različite ambicije

Što se hrvatskih gospodarstvenika tiče, ambicije su bile vrlo različite. Neke kompanije nadaju se vratiti dio prometa izgubljenog zbog konflikta u Ukrajini i problema u spomenutim regijama, druge pokušavaju plasirati svoje proizvode na police ukrajinskih maloprodajnih lanaca, a treći, primjerice, imaju nove proizvode koje žele ponuditi ovom tržištu. Ipak, upozorio je vlasnik Munje Ivan Miloloža, poslovati na ovom tržištu nije baš jednostavno i uglavnom se temelji na povjerenju, zbog čega je vrlo bitno imati pouzdanog partnera. Drugi poslovni čovjek, pak, rekao je da  usprkos nezavidnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi postoji značajna konkurencija u njegovom sektoru (energetika). Predsjednik Hrvatskih izvoznika i predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago, okarakterizirao je Ukrajinu kao veliko tržište, ne samo za Končar i Hrvatsku, već i šire, gladno svih proizvoda iz asortimana Končara, od energetike do transporta, zbog čega je došao vidjeti kako može ojačati poziciju na tom tržištu. ‘Mogu reći da je klima vrlo dobra, a atmosferu je posebice ugrijao govor predsjednika Vlade Plenkovića na ukrajinskom koji je oduševio Ukrajince, a moram reći i dobar dio našeg izaslanstva‘, komentirao je srdačnu gestu hrvatskog premijera.

17. travanj 2024 02:51