Preporučeno
StoryEditor

Capelli: Do kraja 2020. godišnji turistički promet od 14,5 milijardi eura

07. Prosinac 2016.

Od jučer odobrenih 16 milijuna kuna Ministarstva turizma za bespovratno financiranje 32 projekta turističke infrastrukture, današnjim potpisom dvaju ugovora ministra turizma Garija Cappellija s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Jelićem, Karlovcu je kao prvom korisniku odobreno 646 tisuća kuna za uređenje prve registrirane riječne plaže na Foginovom kupalištu u Karlovcu, te još 900 tisuća kuna za adaptaciju "Muzejskog prostora za budućnost" u interpretacijski centar vojne povijesti.

U provođenju strategije razvoja cjelogodišnjeg turizma, Cappelli je poseban naglasak stavio na reanimaciju kongresnog turizma, a za promidžbu zdravstvenog turizma izdvojeno je dva milijuna kuna za sljedeću godinu. Zdravstveni turizam, kazao je Cappelli, u svijetu raste po godišnjoj stopi od 20 posto i odvija se čitave godine, a umjesto sadašnjih 400-tinjak milijuna, realno bismo već sada, sukladno hrvatskim potencijalima, od toga vida turizma trebali imati barem milijardu eura godišnje.

Cappelli je ovogodišnji turistički promet ocijenio jako dobrim, dodavši da i 25- 30 postotni turistički rast u listopadu i studenome, te već brojne adventske i božićno-novogodišnje aktivnosti tradicionalno vezane za prosinac najavljuju produženje turističke sezone. U korak s time ide i izgradnja hotela najviših kategorija, čime će se, smatra Cappelli, bitno doprinijeti nužnom rastu turističke potrošnje, koja sa sadašnjih 70-ak eura po gostu zaostaje barem za 30 posto u odnosu na turistički prihod u Francuskoj. Ostvare li se te želje, Hrvatska bi do kraja 2020. godine, drži Cappelli, morala ostvariti godišnji turistički promet od oko 14,5 milijardi eura.

S obzirom na ne blistav podatak da oko dva milijuna hrvatskih građana ne putuje, pa ni ne troši u turističkom smislu, Cappelli je i ovom prilikom izrazio nadu u "Cro karticu" čijim bi se korištenjem za razna plaćanja u turističkom sektoru u pred i posezoni, odnosno u kontinentalnoj hrvatskoj čitave sezone, trebala potaknuti domaća potrošnja. Cro kartica trebala bi biti lansirana tijekom 2018. godine, a o detaljima vezanim uz uvjete za njeno stjecanje i korištenje znat će se više, obećao je Cappelli, tijekom 2017. godine.

25. travanj 2024 03:35