Preporučeno
StoryEditor

Čikotić: Učinit ćemo sve da se zadrži cijena struje za industriju

01. Prosinac 2016.

Izdvajanje energetike iz Ministarstva gospodarstva i njezino pripajanje Ministarstvu zaštite okoliša donijelo je kritike novoj vladi. Zamjerka kritičara bila je da su energetika i zaštita okoliša prirodno suprotstavljeni interesi te da će spajanjem resora energetski projekti postati još teže provedivi nego sad. O tome te o drugim temama vezanima uz energetiku, razgovarali smo 33-godišnjim Antom Čikotićem, Mostovim državnim tajnikom u novom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Hoćete li kao državni tajnik za energetiku više zastupati poziciju energetike?

- Moja domena djelovanja bit će vode i energetika. Zaštita nacionalnog interesa i razvoj energetskog sektora bit će kriteriji za donošenje odluka. Promijenit ćemo iz temelja paradigmu i otvoriti se novim izazovima, preuzeti aktivnu ulogu i biti otvoreni za kompetenciju i izvrsnost. Energetika neće ostati ista.

Kako ćete riješiti problem povlaštene cijene energije koju imaju proizvođači iz obnovljivih izvora, a da ne bude opterećenje za građane i opskrbljivače?

Cilj ne smiju biti nekontrolirane investicije, nego sniženje cijene električne energije u svrhu razvoja industrije i ulaganja.

- Još tražimo najbolji način za podmirenje preuzetih obveza nastalih sklapanjem ugovora o otkupu energije između opskrbljivača i HROTE-a, barem što se tiče industrijskog dijela potrošnje. Zakon o tržištu električne energije iz rujna 2015. godine donesen je bez nužne prethodne analize, bez cjelovite informacije i ne sagledavajući tržišne aspekte i ozbiljnost pravnih obveza. Analiza prihvata novih postrojenja u elektroenergetski sustav i analiza financijskih posljedica za građane i gospodarstvo nisu napravljene. Da su napravljene, bilo bi jasno da u tom smjeru ne treba ići. Tim sustavom poticaja za 2017. godinu automatski je stvoren manjak veći od milijarde kuna. Potrošači očekuju smanjenje cijena, HROTE treba isplatiti proizvođače, a opskrbljivači zagovaraju prodaju energije iz obnovljivih izvora na tržištu. Uskoro ćemo Vladi predstaviti svoj prijedlog kako riješiti problem nedostatka novca za nastale obveze za energiju iz obnovljivih izvora. S jedne strane ima više od milijardu kuna obveza, s druge strane dosadašnja politika bila je loše vođena – već sad zadovoljavamo uvjete do 2030. godine s gotovo 30 posto energije iz obnovljivih izvora. Ukratko rečeno, isforsirane su investicije potpomognute državnim potporama za koje država nema osigurana sredstva.

Što još možete reći o prijedlogu?

- Danak sigurno neće platiti oni koji problem nisu stvorili. Rješenje će biti jednako za sve. Industrija i građani ne smiju osjetiti degradaciju u kvaliteti i konkurentnosti. Učinit ćemo sve da se zadrži ili snizi cijena struje za industriju, a za kućanstva će cijena biti niža od Nove godine. Cilj ne smiju biti nekontrolirane investicije, već sniženje cijene električne energije u svrhu razvijanja industrije i ulaganja.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

16. travanj 2024 19:38