Preporučeno
StoryEditor

Čitanje djeci ‘učinkovitije od tehnologije u razvoju znanstvenih vještina‘

26. Studeni 2016.

Roditelji moraju ukloniti elektroničke tablete i početi čitati svojoj djeci, ukoliko žele da budu uspješni na području tehnologije i znanosti. Čitanje knjiga za djecu ima bolji utjecaj na učenje od igre na tabletima smatra dr. Shane Bergin, fizičar, predavač i istraživač na University College Dublin. Objasnio je da mnogi roditelji rade greške jer smatraju da samo zato što dijete koristi tablet i obrazovne aplikacije će naučiti nešto o tehnologiji.

Iako su roditelji većinom slijepo ovisni o tehnologiji, oni imaju ključnu ulogu u razvoju vještine učenja kod djece.

‘Malena djeca kopiraju ono što vide da roditelji rade, a u većini slučajeva to je gledanje u tablet ili pametni telefon, čak i kada postoje druge stvari koje se događaju u tom istom prostoru.‘ – rekao je dr. Bergin i nadodao kako je normalno da djeca žele raditi ono što rade roditelji, međutim smatra da roditelji potiču učenja koji nije učinkovit i ne daje vrijedne informacije koje se dobivaju čitanjem.

Fuzija menadžera, učitelja, političara i roditelja

‘Čitanje je fantastičan način učenja jer djeca kroz čitanje koriste maštu. Ali čitanje kao alat za učenje je efikasniji kada su prisutni roditelji, skrbnici, djed i baka ili brat za razgovore i odgovore na pitanja‘

Dr. Bergin je bio govornik na predstavljanju ‘Science Apperentice‘ – nizu od pet knjiga kreiranih tako da stimuliraju dječji interes za znanost, prenosi irski Independent.

‘ Trebamo znanstveno pismenu populaciju koja govori o znanosti, i spaja profesore s menadžerima, učiteljima, političarima i roditeljima. To je staza obrazovanja koja treba biti šira od one koja je u školama.‘ Upozorio je i na to da davanje tableta djeci zahtjeva puno više pažnje nego kada im date knjigu, jer u knjigama ste sigurni što će dijete pročitati, dok sadržaj na tabletu je teško kontrolirati.

19. travanj 2024 17:08