Preporučeno
StoryEditor

Crobex indeksi prošli tjedan porasli više od tri posto, od početka godine u plusu više od 14 posto

25. Rujan 2016.

Crobex indeksi Zagrebačke burze porasli su prošloga tjedna za više od 3 posto, ostvarivši dobitke već sedmi tjedan zaredom, pa su od početka godine u plusu više od 14 posto. Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 3,27 posto, na 1.937 bodova, što je njegova najviša razina od 6. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.947 bodova.

Crobex10 skočio je, pak, 3,02 posto, na 1.129 bodova, najvišu razinu od 4. kolovoza 2011. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.146 boda. Od početka godine Crobex indeks na dobitku je 14,7 posto, a Crobex10 za 14,2 posto. Redovni promet iznosio je prošloga tjedna više od 66 milijuna kuna, što je oko 50 milijuna manje nego tjedan dana prije. Uz to, 11 milijuna kuna ostvareno je u blok transakcijama povlaštenim izdanjem Adrisa (3,7 milijuna), dionicom HT-a (3,3 milijuna), Sunčanog Hvara (2,6 milijuna) te Hotela Imperial (2,15 milijuna).

- Crobex je u pozitivnom području već sedmi tjedan zaredom, nastavivši trend snažnog rasta, pa je od početka godine na dobitku više od 14 posto. Nastavljen je i trend izdašnijeg obujma trgovanja - već treći tjedan zaredom prosječni redovni promet dionicama bio je iznad 11 milijuna kuna, ističe Tajana Štriga, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Kako navodi, prosječni redovni dnevni promet od početka rujna iznosio je 14,8 milijuna kuna, što je u odnosu na isti mjesec 2015. godine porast od 75 posto, a u odnosu na rujan 2014. za 6 posto.

- Prosječni dnevni volumeni trgovanja od početak godine niti u jednom mjesecu nisu premašivali 7 milijuna kuna, tako da možemo ustvrditi da su u rujnu volumeni trgovanja udvostručeni, kazala je Štriga.

Ističe i da je, unatoč uvođenju poreza na kapitalnu dobit od početak godine, vidljivo da su investitori voljni ulagati čim se objave nove poslovne vijesti.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 15,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,36 posto, na 164,7 kuna. Slijedi dionica Hotela Imperial, s prometom od 7 milijuna kuna i rastom cijene za 0,89 posto, na 800 kuna. Po prometu je prati dionica Valamar Rivijere, s prometom od 6,9 milijuna kuna i skokom cijene za 9,43 posto, na 33,18 kuna.

Dionice Valamara i Imperiala bile su u fokusu investitora od utorka, kada je Valamar objavio da je u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisao ugovor kojim je stekao 50,08 posto dionica rapske hotelske tvrtke, te da je nastala obveza za njezino potpuno preuzimanje. Znatniji promet ostvaren je prošloga tjedna i dionicom Podravke, više od 4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 5,83 posto, na 381 kunu.

- U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, nastavno na ovotjednu prodaju Studenca češkoj tvrtki Kofola u sklopu procesa dezinvestiranja Podravkinog programa pića koji je lokalno usmjeren, te pojačanog fokusa na programe koji su međunarodno usmjereni, ističe Štriga.

Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su prošloga tjedna dionice Tehnike, s rastom cijene za više od 34 posto, potom Vupika, za 19,7 posto, Viadukta, za 17,9 posto, te Vira, za 10,15 posto.

Među malobrojnim dionicama s padom cijene, po gubitku se izdvajaju dionice Medike, s padom za 1,87 posto, i Zvijezde, za 1,17 posto. Štriga i dalje ne isključuje povremene dobitonosne prodaje, jer Crobex je u znatnom plusu od početka godine i snažno raste.

- No, općenito, njegova solidna izvedba će se nastaviti, zbog gospodarskog rasta i odlične turističku sezone. Rizik po takav pozitivni scenarij tek je moguće usporavanje rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, koje bi moglo potencijalno utjecati na smanjivanje prihoda izvoznika, zaključuje Štriga.

20. travanj 2024 01:13