Preporučeno
StoryEditor

Dalić najavila regulatorno rasterećenje gospodarstva u 2017.

06. Prosinac 2016.

Veliki projekt Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u idućoj godini bit će aktivnosti vezane uz smanjivanje administrativnih i zakonodavnih prepreka, odnosno neporeznih tereta koje gospodarstvu nameće administrativno i regulatorno okruženje, najavila je u utorak potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

"Te aktivnosti u Ministarstvu se pripremaju, provodit će se tijekom iduće godine i realno je očekivati konkretne rezultate i izmjene negdje u trećem kvartalu iduće godine", kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić na konferenciji "Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov za poslovanje", u organizaciji Grupe poslodavaca EGSO i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Dodala je i da očekuje da će do kraja godine Vlada usvojiti i plan smanjivanja administrativnog opterećenja u sedam gospodarskih područja. "Taj plan proizlazi iz dosadašnjih aktivnosti i razmjene mišljenja Ministarstva i poduzetnika, a uključuje izmjene različitih pravilnika i podzakonskih akata koje ćemo provesti tijekom prve polovine iduće godine", rekla je Dalić.

Borba za bolje, jednostavnije i efikasnije zakonodavstvo je trajan proces i ne može se riješiti na jednokratan način, istaknula je Dalić, napomenuvši da će sveobuhvatan rezultat toga biti smanjivanje neporeznih tereta i nameta kako bi se na taj način nadopunili efekti porezne reforme i rasteretilo gospodarstvo.

Zakoni i propisi ne smiju opterećivati obrtnike i mikro poduzetnike

Zakoni i propisi ne smiju opterećivati obrtnike i mikro poduzetnike u razvoju novih ideja, širenju tržišta i novom zapošljavanju, već se zakonodavni okvir mora kreirati vodeći se načelom "prvo misli na male", istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

"Kako bismo proizveli i plasirali svoje proizvode na domaće i strano tržište, treba nam poslovno okruženje koje će nam omogućiti da stvaramo, budemo inovativni i uspješno se nosimo s konkurencijom", kazao je Ranogajec, napominjući kako to prvenstveno zahtijeva pravnu sigurnost i predvidivost.

Ranogajec je rekao i da obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima nije lako poslovati, jer se propisi u Hrvatskoj mijenjaju često te stupaju na snagu bez adekvatnog roka za prilagodbu. Uvođenje i primjena novih propisa, kako je naveo, povećava troškove poslovanja, otežava rast i novo zapošljavanje.

"Mi koji smo najmanji jednostavno ne možemo pratiti te propise, od te šume ne vidimo drvo i želimo da Vlada krene to rješavati. Međutim, neće biti rezultata ukoliko na donošenje jednog novog zakona ne brišemo tri koja su povezana i koja smetaju. Samo tako će to imati nekoga efekta", poručio je Ranogajec.

Potpredsjednik Grupe poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Stephane Buffetaut  je istaknuo kako je Europa vrlo često kritizirana zbog previše regulacije, često komplicirane i kontradiktorne.

Promjene u regulaciji predstavljaju ogromnu poteškoću za sve tvrtke, a posebno male i srednje poduzetnike, rekao je te dodao kako je cilj konferencije ukazati na nužnost pojednostavljenja i stabilnosti zakonodavstva za sve poduzetnike u Europi.

HOK će tražiti ocjenu ustavnosti odredbe o podizanju stope PDV-a ugostiteljstvu

Na novinarsko pitanje koliko je zadovoljan radom nove Vlade i Sabora, Ranogajec je ocijenio dobrom poreznu reformu, međutim istaknuo je i da je HOK tražio za sektor ugostiteljstva da se stopa PDV-a ne podiže, ali nije u tim nastojanjima uspio. Stoga će tražiti, kako je kazao, ocjenu ustavnosti te odredbe jer su ugostitelji u neravnopravnom položaju prema hotelijerima, kojima PDV ostaje 13 posto.

No, općenito, vjeruje da će Vlada slušati glas gospodarstva, jer bez njega ne može napraviti ništa od onoga što je predvidjela u svojim planovima.

Konferenciju je organizirala Grupa poslodavaca EGSO u suradnji s HOK-om, a cilj joj je uočiti prepreke te podijeliti pozitivna iskustva Hrvatske i zemalja Europske unije u stvaranju jednostavnijeg zakonodavnog okvira za poslovanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika.

20. travanj 2024 01:04