23. studeni 2016.

Dalić: Najniža cijena više neće biti jedini i najvažniji kriterij u javnoj nabavi

Ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je u srijedu da je u izmjenama Zakona o javnoj nabavi, koje će Vlada možda već sutra uputiti u saborsku proceduru, najvažnija promjena uvođenje ekonomski najbolje ponude, čime će najniža cijena prestati biti jedini i najvažniji kriterij ocjene ponuda u javnoj nabavi.

- Promjene se tiču poboljšanja učinkovitosti procesa javne nabave i njezine transparentnosti. Najvažnije promjene su uvođenje ekonomski najbolje ponude pa će time najniža cijena prestati biti jedini i najvažniji kriterij ocjene ponuda u javnoj nabavi. Kriteriji za odabir najboljih ponuditelja će i dalje ostati cijena, uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će propisati sam naručitelj, a cijena će po zakonu moći biti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti, odnosno pondera pojedinih kriterija - istaknula je, dodajući da će pritom naručitelji moći odlučiti koliko im je cijena bitna, što znači da će svojom odlukom moći utvrditi u kolikom dijelu cijena sudjeluje s nekim postotkom do 90 posto, rekla je Dalić prema izvješću Hine i dodala da će se izmjenama proces provođenja javne nabave ubrzati te poboljšati njegova transparentnost.

Ukidanje pojedinih administrativnih pristojbi

Uz navedeno, natjecatelji za pojedini tender u trenutku prijave više neće morati podnositi sve dokaze i službene izjave o tome da su prihvatljivi ponuditelj. "Onaj ponuditelj koji će biti izabran kao najbolji tada će morati priložiti i sve dokaze", pojasnila je Dalić.

Izmjene zakona predlažu i da se svi ugovori i planovi nabave, koji se odnose na javnu nabavu ispod praga od 200 i 500 tisuća kuna moraju javno objaviti na stranicama naručitelja.

- Na taj ćemo način dobiti puno bolji uvid i kontrolu u eventualne postupke, ocijenila je Dalić.

Među značajnijim promjenama je i obavezno savjetovanje sa zainteresiranim ponuditeljima koje će trajati pet dana prije objave javnog natječaja. U tom razdoblju naručitelj će morati zainteresiranim ponuditeljima dostaviti na uvid dokumentaciju, poslušati njihove primjedbe i sugestije na tu dokumentaciju, dopremljenu prije nego što se javni natječaj objavi i službeno.

- Na taj način ćemo povećanom transparentnošću minimizirati mogućnost definiranja javnog natječaja iz kojeg se može zaključiti da se kao rezultat želi dobiti neki specifičan ponuditelj - istaknula je Dalić i podsjetila da Zakon o javnoj nabavi ide i u smjeru rezanja parafiskalnih nameta jer će se zbog pojednostavnjenja ukinuti određene administrativne pristojbe koje su se dosad morale plaćati.

Ministrica je najavila i skorašnju sjednicu povjerenstva za strateške investicije na čijem će dnevnom redu biti i prijedlozi za izbor strateških investicijskih projekata.