29. listopad 2016.

Dalić: Poreznu reformu treba gledati u cjelini

Potpredsjednica Vlade zadužena za gospodarstvo Martina Dalić kazala je u razgovoru za Jutarnji list da je porezna reforma sveobuhvatna te da  može postići snažan učinak na rast samo ako se primjenjuje kao cjelina, a gospodarski subjekti poput ugostiteljstva, koji su suočeni s dizanjem porezne stope, u drugom dijelu će biti suočeni s rasterećenjem kroz snižavanje poreza na dobit ili dohodak.

"Porezna reforma je tek predstavljena te će svim zainteresiranim stranama trebati neko vrijeme da sagledaju sve njezine aspekte i učinke. Međutim, ono što stalno treba ponavljati jest da se radi o sveobuhvatnoj reformi, čije pojedinačne promjene mogu postići snažan učinak na rast samo ako se primjenjuju kao cjelina. Naime, čak i oni gospodarski subjekti koji će u jednom dijelu biti suočeni s povećanjem porezne stope, primjerice ugostiteljstvo, u drugom će dijelu istodobno osjetiti pozitivne učinke rasterećenja kroz snižavanje poreza na dobit ili dohodak", poručila je Dalić, ujedno ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Dodala je da gospodarskim subjektima zato treba dati određeno vrijeme da sagledaju cjelokupnu sliku.

Ovih dana u medijima je otvoreno pitanje potencijalnog sukoba interesa potpredsjednice Vlade Dalić s obzirom da joj je suprug Niko Dalić član Uprave Ine.

"Ne razumijem od čega bih se trebala izuzeti i u kakvom bih sukobu interesa bila. U suštini to je tema za skretanje pozornosti. Ovoga puta s pomutnje koju su izazvali kolege iz Mosta svojim nespretnim izjavama upravo o Ini, koja se kao i cijeli energetski sektor nalazi u resoru Mostova ministra Dobrovića", kazala je Dalić.

Istaknula je da joj je drago da su svojim izjavama i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i nezavisni stručnjaci jasno odbacili ideju o bilo kakvom sukobu interesa u odlučivanju o Ini.

"A ako bi Vlada ikada i donosila bilo kakve odluke koje bi se ticale mene osobno ili moje obitelji, budite sigurni da ću se iz njih izuzeti", kazala je između ostalog Dalić za Jutarnji.