Preporučeno
StoryEditor

Damir Kontrec: Mobilni timovi mogli bi brzo rješavati zemljišne knjige u slučaju investicija

14. Srpanj 2016.

Suca Vrhovnog suda (VS RH) Damira Kontreca smatra se jednim od najvećih hrvatskih stručnjaka za zemljišnoknjižno pravo. Član je Koordinacijskog odbora projekta Svjetske banke u sređivanju zemljišne knjige (ZK) i katastra ispred VS-a RH, a i član je Državnoga sudbenog vijeća (DSV). S obzirom na to da su nesređene zemljišne knjige jedan od glavnih razloga zašto nema investicija, a pravna država još jedna boljka s kojom se susreću poduzetnici, bio je to dovoljan razlog da ga zamolimo za razgovor o rješenjima za ZK i stanju u pravosuđu.

• Geodeti kažu da je izmjereno samo šest posto Hrvatske, a sedam je godina prosjek rješavanja predmeta pred katastarskim povjerenstvima i zemljišnoknjižnim sudovima. Kako to ubrzati? – Statistika se može upotrijebiti kako kome odgovara. Zagovornici potrebe novog premjera cijele države tim se dobro koriste jer su u pravu. No mislim da ne trebamo težiti izmjeri cijele države. Naime, privatne osobe, tvrtke, bilo tko od nas kad nešto gradi mora angažirati geodeta, koji izlazi na teren i radi elaborat koji se ovjerava u katastru i zemljišnoj knjizi. Te čestice nema potrebe ponovno mjeriti. Na godinu se tako izradi više desetaka tisuća eleborata, s višestruko većim brojem parcela. To, naravno, ne isključuje sustavni pristup izmjerama, da se one provode na područjima gdje su evidencije zaista loše i gdje je to potrebno radi gospodarskog napretka. No u Hrvatskoj imamo više od 3300 katastarskih općina (k. o.), sustavni je pristup dugotrajan, a i nemamo novca za to.

• A kako izbjeći da postupak traje sedam godina? – Treba osnovati posebne ekipe, timove, sastavljene od stručnih osoba koje će raditi samo taj posao i omogućiti im da zarade u prekovremenom radu, da rade ako treba i subotom i nedjeljom. Timove bi trebalo imenovati prema pojedinim regijama i tada bi se bavili samo određenim k.o.-om, ne bi bili opterećeni drugim poslovima u sudu ili katastarskom uredu. Na sličan je način Austrija, kada je pretvarala ručno vođenu knjigu u digitalni oblik, imala ekipu koja je išla od suda do suda i trebalo im je 15-ak godina da to završe.

• Mobilni bi timovi mogli rješavati problem koji u jednom trenutku iskrsne. – Da, primjerice ondje gdje se priprema velika investicija, a zemljišnoknjižno stanje je prepreka investiciji.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 03:55