Preporučeno
StoryEditor

Damir Novotny: Potrošnja raste jer su se ljudi umorili od krize

03. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ekonomski analitičar Damir Novotny iznosi vrlo zanimljivu tezu zašto u Hrvatskoj 25. mjesec zaredom raste potrošnja. Naime, prema njegovom mišljenju, hrvatske obitelji, posebice one koje imaju niže dohotke, umorile su se od krize, pa su počeli i trošiti više. Zvuči paradoksalno, ali dosadašnja su istraživanja pokazala kako obitelji koje prihoduju više, sklonije su štednji, dočim one koje privređuju manje, na štednju niti ne pomišljaju.

- Skloniji sam vjerovati kako su se potrošači, pogotovo obitelji s nižim dohotkom, umorili od krize, nego da su na rast potrošnje, kako se to voli hvaliti garnitura bivšeg premijera Zorana Milanovića, fiskalni poticaji bilo kojeg tipa, rasterećenje dohotka i tomu slično, kaže Novotny.

Tako ispada da je rast potrošnje rezultat umora od krize siromašnijeg stanovništva Hrvatske, no tu su još dva bitna čimbenika koje valja promotriti.

- Rezultat veće potražnje i potrošnje odlična je turistička sezona u koje se ove godine očituju sve prijašnje velike investicije u tom sektoru. Europski turisti, potaknuti na dolazak na Jadran geopolitičkim zbivanjima vezanim uz krizu Sirije i slično, donijeli su optimizam. Osim toga, naš je turistički sektor izrazito izvozno orjentiran, a pogledate li strukturu gostiju koji sada borave u kvarnerskim hotelima, možete vidjeti kako su to građani susjednih nam zemalja - govori Novotny.

Osim toga, na povećanu potrošnju utjecao je i pad svih cijena.

26. travanj 2024 16:48