Preporučeno
StoryEditor

Damir Sabol, vlasnik Microblinka i PhotoMatha: Razvijamo tehnologiju strojnog učenja, koja će svijet promijeniti više od interneta

18. Kolovoz 2016.

Damir Sabol primjer je pravog tehnološkog poduzetnika. Internet mu je u krvi od Iskona, čijim je pokretanjem počeo poduzetničku karijeru, a onda ju je nakon odlaska iz svijeta telekoma nastavio u nekoliko vlastitih startupova. Trenutačno vodi dvije tvrtke: Microblink (bivši PhotoPay), koji razvija b2b rješenja utemeljena na tehnologiji strojnog vida, ponajprije za financijsku, ali i druge industrije, i PhotoMath, tvrtku koja razvija istoimenu hit-aplikaciju za učenje s dosadašnjih 30 milijuna preuzimanja  i 4,5 milijuna korisnika u svijetu. Sjedište PhotoMatha je u SAD-u, a Microblinka u Zagrebu (ima i podružnicu u Londonu), ali svi su zaposleni zasad u Hrvatskoj. O tome kako posluju i što planiraju te dvije tvrtke te o tehnološkim trendovima koji nas očekuju Sabol govori u intervjuu za Lider.

• Trenutačno ste najviše fokusirani na PhotoMath, za jesen se priprema nova verzija aplikacije, što možemo očekivati? – Radimo novi matematički ekspertni sustav koji rješava zadatke slično kako bi ih rješavali ljudi, a ne stroj. Imamo ekipu studenata s PMF-a koja proizvodi sadržaj i ekipu s FER-a koja taj sadržaj programira i puni sustav znanjem. Novost je da će se uz rješenje zadatka dobiti i bolje objašnjenje, a blizu smo i rješenja za čitanje rukom napisanih zadataka. Razvijamo tehnologiju strojnog učenja ili deep learninga, što je apsolutni hit u svijetu i svi IT giganti poput Googlea, Microsofta i Facebooka sada su fokusirani na to područje. Otvaraju se neočekivane mogućnosti, prije godinu dana nisam očekivao takav napredak.

• U odnosu na te tvrtke PhotoMath je patuljak i još dolazite iz male zemlje koja nije poznata po IT industriji, koliko je to otegotna okolnost? – Danas i nije bitno odakle ste. Nama je čak prednost što radimo iz Hrvatske jer postoji mogućnost globalne distribucije zahvaljujući kojoj smo i uspjeli. U Hrvatskoj je niža cijena rada i troškovi u odnosu na Silicijsku dolinu ili London, ali nije samo u tome stvar. Ovdje možemo lakše dobiti vrhunske programere koji nam trebaju jer u Hrvatskoj nema toliko atraktivnih tvrtki. Ima vrlo dobrih tvrtki, ali nema mnogo tvrtki koje se bave takvim tipom istraživanja i razvoja kao mi.

• Sve je više konkurencije na tržištu aplikacija, kakva će biti vaša strategija i poslovni model? Bilo je polemike o tome jeste li trebali od početka staviti cijenu od barem jednog dolara, što bi vas danas učinilo bogatim, ili ne, kako sada gledate na to? – Razrađujemo model monetizacije. U novoj verziji aplikacije naplaćivat ćemo pretplatu na dio koji se odnosi na objašnjenje zadatka. Vjerojatno će biti riječ o nekoliko dolara na mjesec. Možda smo mogli drugačije taktički odigrati od početka, ali ne mislim da smo pogriješili s besplatnom aplikacijom. Jednostavno nismo znali da ćemo dobiti takvu vidljivost. Kada se pogleda to tržište, mnogo je više aplikacija koje se ne plaćaju, a osnovni poslovni model je in-app kupnja. Primjerice, kod mobilnih igara samo 1,9 posto korisnika plaća sadržaj, a 50 posto prihoda, koji se mjeri u milijardama dolara, dolazi od 0,19 posto korisnika. Ekonomija se jednostavno promijenila. Sada imamo plan za monetizaciju, ali ne znamo kuda će nas točno odvesti.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

17. travanj 2024 23:30